Ingezonden persbericht


Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland

PERSBERICHT

Arnhem, 1 september 2010

'Zicht op Evenwicht'
Cursus voor senioren die bezorgd zijn om te vallen

"Sinds de cursus ben ik niet meer gevallen. Bovendien ga ik nu weer vaker de deur uit. Gewoon met de buurtbus in plaats van de taxi. Instappen lukt nu weer prima."

Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland (STMG) organiseert in samenwerking met Carion een cursus voor ouderen die bezorgd zijn om te vallen. Gebleken is dat senioren die al hebben deelgenomen hun angst om te vallen kwijt raken en meer gaan bewegen en ondernemen. Ze leren een betere inschatting te maken van wat ze nog wel en wat ze niet meer kunnen waardoor de kans om te vallen flink wordt verkleind.

Jaarlijks belanden 88.000 Nederlanders van 55 jaar en ouder na een valpartij op de Afdeling Eerste Hulp.Voor meer dan de helft van hen heeft de val ingrijpende gevolgen bijvoorbeeld omdat ze voortaan zorg nodig hebben of niet langer zelfstandig kunnen wonen. Daarnaast overlijden ieder jaar 1.800 ouderen aan de gevolgen van een val. Angst om (opnieuw) te vallen maakt dat ouderen bang worden, krampachtig of minder bewegen en daardoor stijver worden. Ze komen hierdoor in een neerwaartse spiraal terecht. De cursus Zicht op Evenwicht wil dit patroon doorbreken en richt zich op een combinatie van informatie, advies en oefeningen.

De cursus is bedoeld voor senioren die nog zelfstandig of in een verzorgingshuis wonen. Ze moeten nog wel in staat zijn om zelfstandig korte afstanden te lopen, eventueel met hulp van een wandelstok of rollator.

Zicht op evenwicht bestaat uit acht bijeenkomsten van twee uur en een herhalingsbijeenkomst na twee maanden. Bij voldoende deelnemers (minimaal acht) start de cursus op vrijdag 15 oktober 2010 op het volgende adres: Dienstencentrum 'De Elleboog', Nieuw Schoonoord 2 te Velp. De kosten bedragen E 25,00 en zijn inclusief deelnemersmap en dynaband voor de oefeningen. Leden van STMG-ledenservice krijgen nog eens E 10,00 korting op de cursusprijs. De cursusbegeleiding is in handen van een ervaren wijkverpleegkundige van STMG.

Aanmelden
Aanmelden kan via de website www.stmg.nl of door het telefonisch aanvragen van een cursusflyer inclusief inschrijfformulier. Het cursusbureau van STMG is van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 12.00 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer (026) 376 15 16

|Noot voor redacties/