Raad van State


vrijdag 15 oktober 2010
10.00 uur
(Deze zaak is op 13 oktober jl. alsnog ingetrokken) Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Hoogeveen van het bestemmingsplan 'Partiële herziening Buitengebied Noord, duurzaam energiestation green Planet'. Met het bestemmingsplan wil de gemeente het eerste duurzame energiestation van Nederland verwezenlijken. Een duurzaam energiestation is een tankstation dat is gericht op de verkoop van biobrandstoffen. Daarnaast wil de gemeente een tankshop bouwen en een informatie- en educatiecentrum voor seminars, tentoonstellingen en vergaderingen voor zover deze samenhangen met de duurzaamheidsdoelstellingen van het station. Ook komt er een 'slowfood' restaurant. Het energiestation moet komen ter hoogte van het dorp Pesse, bij de kruising van de A28 en de N375. Een inwoner van Eursinge is het niet eens met het plan. Hij vindt dat in de loop van de procedure de nadruk is komen te liggen op de functie van het informatiecentrum, waardoor het tankstation ondergeschikt is geworden. Omdat het eerste ontwerp van het plan verschilt van het definitieve plan is voor hem onduidelijk wat er nu precies moet komen op die locatie. Verder maakt hij bezwaar tegen de totale oppervlakte van 1.440 m². Hij is dan ook tegen het besluit van de gemeenteraad in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van dit beroep, verzoekt hij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201007250/2)

11.00 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Friesland waarbij voorschriften zijn gewijzigd die verbonden zijn aan de milieuvergunning van Jachtbouw B.V. voor een jachtbouw- en reparatiewerkplaats aan de Oppenhuizerweg in Sneek. Het provinciebestuur heeft de geluidsnormen voor de dagperiode aangescherpt. Jachtbouw is het niet eens met deze strengere geluidsnorm en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201004264/1)

13.30 uur

Zitting over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Harlingen van het verzoek om de milieuvergunning van Kuwait Petroleum voor het tankstation aan de stationsweg wat betreft LPG-activiteiten in te trekken. De Stichting v/h De Bouwvereniging en Maritieme Academie Harlingen hadden het gemeentebestuur om de intrekking verzocht, omdat er sprake is van een zogenoemde urgente saneringssituatie. De afstand tussen een LPG-vulpunt en omliggende gebouwen moet meer dan 25 meter zijn. Als er toch gebouwen op kleinere afstand van een LPG-station liggen, moet het gemeentebestuur ervoor zorgen dat binnen een bepaalde periode alsnog aan de vereiste afstand wordt voldaan. De fietsenstalling van de rijksscholengemeenschap Simon Vestdijk ligt op minder dan 25 meter afstand. Volgens het gemeentebestuur heeft de scholengemeenschap toegezegd de fietsenstalling te zullen verplaatsen. Het terrein binnen 25 meter afstand van het LPG-station wordt volgens het gemeentebestuur afgezet, zodat het niet meer voor schoolactiviteiten kan worden gebruikt. Het gemeentebestuur is dan ook van mening dat geen sprake meer is van een urgente saneringssituatie, zodat het ook geen reden had om een deel van de milieuvergunning in te trekken. De stichting en de Maritieme Academie zijn het niet eens met deze beslissing en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201005426/1)

13.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Wervershoof van het bestemmingsplan 'Kagerban - Sociaal Cultureel Centrum De Schoof'. Aan het Bisschop Grentplantsoen in de wijk Kagerban komt een nieuw sociaal-cultureel centrum. Het culturele centrum komt te liggen in een gebied waar nu seniorenwoningen zijn. Deze zijn verouderd en worden afgebroken. Direct ten noorden van dit gebied is een aantal jaar geleden een wooncentrum gebouwd. Het culturele centrum zal worden gebruikt voor culturele activiteiten, zoals toneel en muzieklessen. Daarnaast zal het gebouw ook worden gebruikt voor sociaal-cultureel werk en als ontmoetingsplek. Enkele inwoners van Wervershoof zijn het niet eens met het plan en zijn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van dit beroep, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201007250/2)