Dienstenbond CNV

Nieuws


14 oktober 2010

Extra aandacht voor veiligheidsafspraken in supermarkten

Week van de veiligheid

In week 41 (11 tot 17 oktober) is de Nationale Week van de Veiligheid in de Supermarkt geweest. Vakbonden en supermarkten hebben hier veel aandacht aan besteed omdat veiligheid voor de winkel, maar ook voor de medewerkers erg belangrijk is.

Winkelcriminaliteit vormt een groot probleem voor de supermarkt. Winkeldiefstal, overval en daarmee gepaard gaande overlast en soms agressie komen helaas te vaak voor. Naast de materiële schade, geeft dit soms ook traumatische ervaringen voor medewerkers. Het gevolg kan zijn dat de medewerker niet meer met plezier werkt en zelfs arbeidsongeschikt raakt. Maar ook verbale agressie heeft impact.

Daarom is in week 41 het onderwerp veiligheid in de winkel onder de aandacht gebracht. Deze week was hèt moment om alle veiligheidsaspecten in de winkel te toetsen op hun actualiteit. Maar ook om met elkaar te bespreken wat de specifieke veiligheidstaken zijn die bij iedere functie horen. Iedere medewerker is belangrijk als het gaat om de veiligheid voor de klant, de collega's en zichzelf.

Ook in de cao zijn afspraken gemaakt (artikel 34); de werkgever is verplicht om iedere werknemer op de hoogte te stellen van de veiligheidsrisico's en de veiligheidsafspraken die gelden binnen het bedrijf. De werknemer wordt jaarlijks geïnformeerd over het veiligheidsprotocol in het bedrijf, inclusief beschikbare cursussen, websites en informatiemateriaal.

Ook krijgt elke medewerker bij indiensttreding een introductiecursus waarbij het accent ligt op omgaan met geweld en agressie en een introductie op het gebied van veiligheid. De werkgever registreert van alle werknemers of zij hebben deelgenomen aan de veiligheidsinstructie. Deze registratie is uiterlijk in week 41 van 2010 voltooid.

Graag horen wij van jou of je inderdaad regelmatig geïnformeerd wordt over veiligheidsrisico's en beschikbare cursussen, websites en informatiemateriaal. Ook horen we graag van je of uiterlijk in week 41 (16 oktober) jij of je collega's een registratie hebben van je deelname aan de veiligheidsinstructie. Dat is niet alleen een cao-afspraak, maar ook erg belangrijk om te weten wat te doen bij calamiteiten. Je reactie hoor ik graag op: supermarkten@remove-this.cnvdibo.nl. Is dat niet gebeurd? Vraag erom bij je werkgever, hij is dat verplicht!

Veiligheid is een onderwerp dat voor uw werkgever en de medewerkers erg belangrijk is. Kijk voor meer informatie eens op de website van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD), daar werkt CNV Dienstenbond samen met werkgevers: www.hbd.nl (zoek op winkelcriminaliteit). Daar staat een schat aan informatie en kan je ook online cursussen doen met certificaat!
De cao kan je downloaden op: www.supermarktencao.nl

Tenslotte, het is niet alleen erg belangrijk om in het kader van veiligheid de cao-afspraken na te leven, ook in een breder belang zijn afspraken er om nagekomen te worden. Dat gebeurt niet altijd; afhelpkwartiertjes worden niet betaald, roosters worden niet op tijd overlegd, toeslagen worden niet betaald, of je wordt verplicht om op zondagen te werken. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Komt dat bij jou voor? Laat het weten op: www.ikwerkindesupermarkt.nl

CNV Dienstenbond maakt deze (cao-)afspraken voor de leden om met plezier te blijven werken. Ook als het gaat om veiligheid. Word lid, steun CNV Dienstenbond in het maken van deze afspraken, ook jij profiteert daarvan! De eerste drie maanden krijg je nu het lidmaatschap gratis! Kijk op www.cnvdienstenbond.nl voor meer informatie.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen n.a.v. deze Info, dan kan je contact opnemen met bestuurder Fedde Monsma. Telefoon: 023-5651052, of per e-mail: f.monsma@remove-this.cnvdibo.nl.