Stijging aantal slachtoffers van ''overige'' uitbuiting

15/10/2010 08:00

Federatie Opvang

CoMensha, het Coördinatiecentrum Mensenhandel, constateert in de eerste negen maanden van 2010 een stijging van het aantal slachtoffers van overige uitbuiting. Dit blijkt uit de registratie van CoMensha. Mensenhandel vindt niet alleen in de seksindustrie plaats. Ook in de bouw, de horeca, de landbouw en bij hulp van au pairs of schoonmaaksters vindt uitbuiting plaats.

De rapportage beschrijft het aantal aangemelde slachtoffers van mensenhandel bij CoMensha van 1 januari 2010 tot en met 30 september 2010. Hieruit blijkt dat er 84 meldingen zijn van overige uitbuiting. Waarschijnlijk is het werkelijke aantal vele malen groter.

In 2009 is CoMensha gestart met de campagne ''Denk eens na over uitbuiting! Sluit je ogen niet voor mensenhandel! Door middel van e-cards wordt voor de verschillende vormen van mensenhandel aandacht gevraagd. In aanloop naar de dag tegen de mensenhandel op 18 oktober krijgt CoMensha dit jaar steun van de cabaretier Viggo Waas. CoMensha vraagt burgers en organisaties om de e-card zo veel mogelijk te verspreiden. De e-card is te downloaden op www.mensenhandel.nl.

Overige uitbuiting wordt namelijk te vaak niet gezien door burgers en instanties. Mensenhandel buiten de seksindustrie is een nog te onbekend begrip. Ook de reikwijdte van strafbaarstelling is niet altijd duidelijk. CoMensha is van mening dat overige uitbuiting zeker niet gezien kan worden als minder erg dan seksuele uitbuiting. Het gaat bij overige uitbuiting zowel om kinderen als volwassenen die als moderne slaven worden misbruikt.

Het vinden van goede opvangplekken voor slachtoffers van overige uitbuiting is een probleem. Er is andere opvang en begeleiding nodig dan bij slachtoffers van seksuele uitbuiting. CoMensha verwacht dat het aantal slachtoffers dat zichtbaar wordt zal stijgen en denkt dat er meer gespecialiseerde plaatsen nodig zijn.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.comensha.nl