Ingezonden persbericht



---



P E R S B E R I C HT

Borstkankervereniging adviseert: geen overhaaste beslissingen

Utrecht, 15 oktober 2010 - Borstkankervereniging Nederland (BVN) adviseert mensen de Monitor Borstkankerzorg te raadplegen om overhaaste beslissingen op basis van de CZ beoordeling van ziekenhuizen te voorkomen.

De Monitor Borstkankerzorg geeft een meer compleet beeld van de verschillen in borstkankerzorg tussen de ziekenhuizen. Bovendien wil BVN benadrukken dat een negatieve beoordeling van CZ op basis van het aantal borstkankeroperaties in het betreffende ziekenhuis, niet betekent dat de kwaliteit van een individuele behandeling onvoldoende is. 'Dat soort onrust kun je niet gebruiken als je vlak voor je operatie staat, en is nu ook niet nodig' aldus Sandra Kloezen, directeur BVN.

BVN vindt dat de discussie over kwaliteit dringend gevoerd moet worden tussen de patiëntenorganisatie, de beroepsgroepen en de zorgverzekeraars. Nu wordt met verschillende kwaliteitscriteria gewerkt en dat geeft grote onzekerheid bij de patiënten. We moeten samen zorgen voor eenduidige en transparante criteria, en ook de consequenties daarvan aanvaarden. Borstkankerbehandeling is complex en het gaat over het leven van 15.000 nieuwe patiënten per jaar. BVN is daarom een voorstander van geconcentreerde zorg, op basis van goede gefundeerde kwaliteitscriteria waarin de stem van de patiënt duidelijk wordt meegenomen.

De actie van CZ is een goede katalysator voor deze discussie maar grote zorgvuldigheid is van belang, want anders hebben de patiënten daar last van en dat is geen goede zaak.

Voor meer informatie; zie verder het vraag en antwoorddocument op de site van de borstkankervereniging Nederland: www.borstkanker.nl

Over Borstkankervereniging Nederland
Borstkankervereniging Nederland (BVN) biedt betrouwbare informatie en zet de ervaringen van borstkankerpatiënten, ex-patiënten en mensen die erfelijk belast zijn in voor betere borstkankerzorg. Als geen ander kunnen zij aangeven wat daarvoor nodig is. Belangenbehartiging en kwaliteitstoetsing zijn daarbij sleutelwoorden. Kijk ook op www.borstkanker.nl


---

Noot voor de redactie,