Gemeente Soest

Beleid nieuw kabinet vraagt aanpassing kerntakendiscussie

15 oktober 2010

In de raadsvergadering van 16 september 2010 is uitvoerig gesproken over de te voeren kerntakendiscussie. Op 20 september is het debat voortgezet en uitgemond in een besluit over de aanpak. Inmiddels hebben zich enkele belangrijke ontwikkelingen voorgedaan die vragen om een aanpassing van die aanpak.

Nieuw kabinetsbeleid

Eind vorige week zijn de eerste berichten over het beleid van het nieuwe kabinet naar buiten gekomen. Dat beleid zou o.a. grote gevolgen hebben voor de financiële relatie tussen rijk en gemeenten. Zowel de VNG als vertegenwoordigers van het ministerie van BZK geven aan dat de verwachtingen over de kortingen op het gemeentefonds positief kunnen worden bijgesteld.

Uiteraard is daarmee nog niet helemaal duidelijk wat de effecten voor Soest zijn. Maar in dit stadium kan al wel worden vastgesteld dat de financiële aanleiding van de kerntakendiscussie een andere urgentie heeft gekregen. Ook de VNG dringt er bij de gemeenten op aan te wachten met (grote) ingrepen totdat er meer duidelijkheid is.

Input van fractievoorzitters

Naast deze landelijke ontwikkeling geven ook gesprekken van de griffier en de gemeentesecretaris met de fractievoorzitters over de kerntakendiscussie aanleiding om de aanpak te heroverwegen. Deze gesprekken bevatten voor ons waardevolle informatie over zowel het plan van aanpak als over de verschillende rollen en verantwoordelijkheden in het proces.

Debat over visie

Het college is alles afwegende van mening dat ook als de financiële omstandigheden zouden veranderen, een debat over de visie op Soest toch nuttig en nodig blijft als basis voor het bestuur in de komende periode. Bovendien zijn burgemeester en wethouders bereid om naar de wens van diverse fractievoorzitters daarvoor een inhoudelijke voorzet te doen.

Het college beraadt zich momenteel op de concrete stappen die hiervoor nodig zijn. De eerste aanzetten die er voor het plan van aanpak al waren, moeten worden gewijzigd. Het college komt daar snel op terug bij de raad.