Project Gemeente Westland

basisscholen krijgen gezond leerklimaat

Westlandse basisscholen krijgen gezond leerklimaat

Publicatiedatum: 15-10-2010

Kansrijk opgroeien, een gezond leerklimaat met betere prestaties, minder ziekteverzuim én bezuinigen op energieverbruik. Dat is het doel van het installatiecontract dat op donderdag 14 oktober getekend is door vertegenwoordigers van twaalf Westlandse scholen voor primair onderwijs. Met het ondertekenen van dit contract geven de gemeente Westland, de schoolbesturen, Priva en Itho installatietechniek een belangrijke impuls aan creëren van een gezond binnenmilieu op alle scholen voor primair onderwijs in Westland.

Kinderen in Westland moeten de kans krijgen om hun talenten zo goed mogelijk te ontplooien en te benutten. Volgens wethouder onderwijs Marga de Goeij zijn de scholen daarbij heel belangrijk. De leraren, de lessen maar ook de schoolgebouwen hebben invloed op het leren van kinderen. Een prettige temperatuur in de klas, een lage CO2-concentratie, lichtkleur en -sterkte hebben aantoonbaar invloed op leerlingen; ze voelen zich energieker, presteren beter en verzuimen minder. Tegelijk kan een school besparen op het energieverbruik.

Aanpak binnenklimaat
De gemeente wil daarom in samenwerking met de schoolbesturen en Priva het binnenmilieu op alle scholen voor primair onderwijs gaan verbeteren. Met de aanpak van het binnenklimaat op de twaalf Westlandse scholen, die onderdeel uitmaken van drie stichtingen, namelijk Stichting Openbaar Onderwijs Westland, Westlandse Stichting Katholiek Onderwijs en Stichting PCPO Westland, wordt een eerste stap gezet.

Naast de verbetermaatregelen op de twaalf scholen zal Priva op de Eerste Westlandse Montessorischool Monster (EWMM) en De Vlieten in de Lier onderzoeken op welke wijze het binnenklimaat geoptimaliseerd kan worden.

Verder zal de gemeente Westland in 2011 voor de overige Westlandse scholen een energie- en binnenklimaatadvies laten opstellen. Op basis van deze adviezen wordt een plan van aanpak opgesteld om in de komende jaren ook in deze scholen het binnenklimaat te verbeteren.

Klimaatinstallatie
Begin 2011 zal op de eerste school gestart worden met het installeren van de klimaatbeheersing. Uniek is dat hier zowel op temperatuur als op CO2-concentratie gestuurd gaat worden. Dekker van Geest Installaties zal samen met Priva Partner Elektravon Engineering het gebouwbeheersysteem van Priva en het klimaatsysteem van Itho installeren in de twaalf scholen. Halverwege 2011 zullen alle installaties zijn uitgevoerd.

Dashboard
Het binnenklimaat en de energiehuishouding zal gemonitord worden in het nieuwe online dashboard Mijn Frisse School van Priva. Dit dashboard zorgt bij zowel schoolleiders, docenten en facilitair managers, als ouders en leerlingen, voor bewustwording van het energieverbruik en dus besparing. Het dashboard van Priva staat tevens centraal in nieuwe ontwikkeld lesmateriaal dat binnenkort in gebruik wordt genomen op 25 middelbare scholen in Nederland.

Subsidie
Op grond van de subsidieregeling 'Verbetering binnenklimaat huisvesting primair onderwijs' heeft het ministerie van OC&W een eenmalig subsidie voor de aanpak van het binnenklimaat in de twaalf scholen beschikbaar gesteld aan de gemeente. Omdat de beschikbaar gestelde subsidie niet toereikend is om het binnenklimaat in de twaalf scholen adequaat aan te pakken heeft de gemeente Westland hiervoor een aanvullend budget beschikbaar gesteld.

Kijk voor meer informatie op www.mijnfrisseschool.nl of www.priva.nl