Ingezonden persbericht


Persbericht - Utrecht, 15 oktober 2010
EMBARGO tot 14.00 uur (lancering filmpje YouTube)

24 kwartfinalisten 9de Liszt Concours bekend

Na voorrondes in Shanghai, Moskou, Utrecht en New York heeft de Internationale Selectiejury uit bijna 70 kandidaten wereldwijd vierentwintig kwartfinalisten gekozen die gaan deelnemen aan het 9de Internationaal Franz Liszt Pianoconcours van 25 maart t/m 9 april 2011 in Vredenburg in Utrecht. Op het YouTubekanaal van het Liszt Concours www.youtube.com/lisztcompetition presenteren de leden van de Internationale Selectiejury de uitslag in een korte film.

De kwartfinalisten van het 9de Liszt Concours zijn (in alfabetische volgorde): Yen Yu Chen (China)
Dimitar Dimitrov (Bulgarije)
Goran Filipec (Kroatië)
Masataka Goto (Japan)
Elena Gurina (Rusland)
Sooyeun Han (Zuid-Korea)
Michael Kaykov (Verenigde Staten)
Dinara Klinton (Rusland)
Olga Kozlova (Rusland)
Yun-Yang Lee (Taiwan)
Nikolay Leshchenko (Rusland)
Vincenzo Maltempo (Italië)
Hando Nahkur (Estland)
Nariya Nogi (Japan)
Linzi Pan (China)
Jin Woo Park (Zuid-Korea)
Ivan Penkov (Bulgarije)
Illia Petrov (Oekraïne)
Oleksandr Poliykov (Oekraïne)
Dmitry Rodionov (Rusland)
Tomoki Sakata (Japan)
Michele Sampaolesi (Italië)
Jiuming Shen (China)
Alexey Sychev (Rusland)

Het Liszt Concours kent deze editie meer inschrijvingen dan ooit. Door het aanbieden van Internationale Selectieronden in Shanghai, Utrecht, New York en nu voor het eerst ook in Moskou kon de organisatie deze groei goed aan. De Jury van de Internationale Selectieronden 2010 bestond uit Choong-Mo Kang (Zuid-Korea), Michael Lewin (Verenigde Staten), Igor Roma (Italië),Rian de Waal (Nederland) en Quinten Peelen (niet-stemmende voorzitter, Nederland).

9de Internationaal Franz Liszt Pianoconcours
25 maart t/m 9 april 2011
Utrecht Vredenburg Leidsche Rijn
Kaarten via www.vredenburg.nl of 030-2314544

Liszt Concours
Het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours wordt elke drie jaar in Utrecht gehouden. Dit evenement is een van de bekendste en meest prestigieuze muziekconcoursen ter wereld en staat bekend om zijn professionele en zorgvuldige ondersteuning van jonge musici. Het Concours is geheel gewijd aan de pianomuziek van Franz Liszt. Deze exclusieve aanpak, de uitgebreide carrièrebegeleiding én de vele internationale concertengagementen voor de Prijswinnaars geven het Liszt Concours een geheel eigen karakter. Naast het prijzengeld van meer dan E 50.000 wacht elke prijswinnaar een uitgebreid Career Development Programme, met onder meer een tournee door binnen- en buitenland en een internationale cd-release. Daarnaast zal het Liszt Concours de laureaten vertegenwoordigen als concertmanager gedurende een periode van drie jaar.

Jubileumjaar
Het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours bestaat in 2011 vijfentwintig jaar. Daarnaast is het in dat jaar ook nog eens tweehonderd jaar geleden dat de componist en klavierleeuw Franz Liszt werd geboren. De komende editie van het Liszt Concours wordt dan ook een speciale. Voorafgaand organiseert het Liszt Concours een Jubileumserie, waarin de vier winnaars van de eerste editie (1986) laten zien hoe zij tegenwoordig met de muziek, de piano en Franz Liszt bezig zijn. Daarnaast organiseert het Liszt Concours samen met de Universiteit Utrecht en de Franz Liszt Kring van 1 t/m 3 april 2011 een internationaal wetenschappelijk congres over de pianist, de componist en de persoon Franz Liszt. Tenslotte zullen alle negen Eerste Prijswinnaars van het Liszt Concours optreden tijdens een speciaal Liszt Concours Lustrumconcert op zaterdag 22 oktober 2011 in Vredenburg Leidsche Rijn.