Gemeente Tilburg

Nummer
2010325BW
Datum
15 oktober 2010

Inzet van lokfietsen met GPS systeem
Eerste lokfiets in Tilburg tien keer gestolen

Gemeente Tilburg en politie zetten binnenkort lokfietsen in met een speciaal ingebouwd GPS systeem. Dit onzichtbare apparaat zorgt ervoor dat gestolen fietsen te traceren zijn naar waar ze uiteindelijk terecht komen. Zo wordt het makkelijker om daders én helers te achterhalen. De lokfietsen worden op verschillen plekken in Tilburg geplaatst. Het inzetten van een lokfiets zonder GPS systeem is de afgelopen tijd succesvol gebleken. In twee maanden werd de lokfiets al tien keer door dieven gestolen, waarna zij werden aangehouden. De lokfiets, die ter beschikking is gesteld door AFAC-verzekeringsfietsen, is ingezet op de drie hot-spots in Tilburg. Dit zijn de Kapelhof, het Pieter Vreedeplein aan de kant van de V&D en de stalling station Spoorlaan.
Met toestemming van de Gebiedsofficier van Justitie is de "bij-het-dievengilde-gewildedamesfiets" onafgesloten geplaatst op plekken waar meer dan veertig keer per jaar aangifte is gedaan. Opvallend is dat het over het algemeen binnen een uur "raak' was en dat uit het gedrag van de daders blijkt dat zij écht op de diefstallen uit waren. Onder de tien daders zijn drie veelplegers en jongens tot 25 jaar.
Daling fietsendiefstallen
Het aantal fietsendiefstallen in Tilburg neemt dit jaar sterk af ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van aangiften. Burgemeester Peter Noordanus: "De daling is met name te danken aan de gerichte aanpak door de Taskforce Tilburg Veilig. Inzet van lokfietsen is een mooi voorbeeld van hoe je de systematiek van de fietsendieven kunt ondermijnen en tegenhouden. Al ligt de sleutel tot preventie tegen fietsendiefstal nog primair bij de eigenaar: zet je fiets goed op slot in een bewaakte stalling." Cijfers aangiften fietsendiefstal
week 1 t/m week 38
2007 1.730
2008 1.815
2009 2.888
2010 1.446
Jaartotalen
2007 2.056
2008 2.688
2009 3.372
Veilig stallen
Veilig en bewaakt stallen kan in Tilburg in zes fietsenstallingen. De vijf gemeentelijke stallingen (Heuvel, Concertzaal, Katterug, Stappegoor, Pieter Vreedeplein) zijn gratis. Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.