Ingezonden persbericht



Openhuisdagen Danshuis Station Zuid

Vrijdag 15 oktober t/m zondag 17 oktober 2010 opent Danshuis Station Zuid de deuren van zijn nieuwe huisvesting aan de Ringbaan Noord 7 in Tilburg voor het publiek. Op vrijdag 15 oktober 2010 vindt de officiële opening plaats met wethouder Marjo Frenk. Op 16 en 17 oktober zijn openhuisdagen voor het publiek met verschillende activiteiten zoals een symposium, workshops, openbare repetities, de talkshow Zondagdans en meer.

Vijf jaar geleden heeft Danshuis Station Zuid een droom geformuleerd die in dit huis verwezenlijkt is: een inspirerende (inter)nationale ontmoetings- en werkplek voor de dans. Een nieuwe plek in een gerenoveerde fabriekshal, licht, transparant en royaal, met alles onder één dak. Een danshuis dat de deuren wijd open zet voor makers en dansers uit de verre omtrek. Ook de dansliefhebber is met regelmaat welkom om onder andere openbare repetities en presentaties bij te wonen.

Programmaoverzicht

Programma vrijdag 15 oktober 2010
16.00 uur Inloop
17.00 uur Officiële opening (door wethouder Cultuur Marjo Frenk) 17.30 uur Danshuis in bedrijf: met openbare repetities, voorstellingen, danstrainingen, dansfilm etc. 18:30 uur Einde
20:30 uur Danshuis Station Zuid presenteert Hundstage (Ben J. Riepe) in Theater de NWE Vorst

Programma zaterdag 16 oktober 2010
10.00 uur Symposium*(tot 13.00)
11.00 uur Openbare repetities Jong Zuid
12.00 uur Openbare repetities Jong Zuid
13.00 uur Openbare repetities Jong Zuid
14.00 uur Itamar Serussi presenteert 'work in progress' Ferrum (onderdeel van productie Jong Zuid) 14.30 uur Joost Vrouenraets presenteert 'work in progress' (S)NOW (onderdeel van productie Jong Zuid*) 15.00 uur Workshop BASE4DANCE*
16.00 uur Openbare repetities Jong Zuid
17.00 uur Einde

Programma zondag 17 oktober 2010
11.00 uur Trainingsles Go With That Flow!*
12.00 uur Openbare repetities Go With That Flow!
15.00 uur Jesùs de Vega Gomez /Jussi Nousiainen presenteren work in progress Shut Quietly, Almost (onderdeel van productie Jong Zuid*) 16.00 uur Talkshow Zondagdans*
17.30 uur Einde

Onderdelen programmering

*Symposium 'Een danshuis, bemiddelen tussen een artistiek landschap en kunstenaars' Tijdens het symposium zal Danshuis Station Zuid zijn werking als Danshuis toelichten en bevragen binnen het perspectief van het European Dancehouse Network (EDN). Kernvraag is hoe een landschap, de architectuur van een 'danshuis' en zijn gebruikers met elkaar dialogeren en elkaar beïnvloeden. Gastsprekers zijn o.a. Dirk Engelen (B-architecten, Antwerpen), Bertram Muller (artistiek directeur tanzhaus nrw Düsseldorf), Eddie Nixon (artistiek directeur, The Place, London), Herwig Onghena (zakelijk leider, les Ballets C de la B, Gent) en Marc Vlemmix (artistiek directeur, Danshuis Station Zuid).

*JONG ZUID
Jussi Nousiainen, Jesùs de Vega Gomez, Joost Vrouenraets en Itamar Serussi Sahar maken het avondvullend duetten-programma Jong Zuid voor Danshuis Station Zuid. Het viertal koestert het duet als een van de kroonjuwelen van de dans: twee lichamen, zwart en wit, licht en donker, aantrekken en afstoten, verbinden en scheiden, het pure diapositief van menselijke relaties.


* Workshop BASE4DANCE
Andrew Greenwood, balletmeester/artistiek coördinator, geeft voor het eerst een workshop BASE4DANCE. De BASE4DANCE-methode maakt dansers bewust van de juiste bewegingspatronen. Met een verhoogd bewustzijn van je bewegingen, een goede gezondheid en fitness kun je een uitzonderlijk niveau bereiken. Efficiënt en veilig leren bewegen is het doel van de BASE4DANCE-methode.

*Go With That Flow!
'Go With That Flow!' is een project ontwikkeld door de amateur-DansWerkPlaatsen Brabant. Voortbordurend op het thema - kijken, doen en maken - leren de deelnemende dansamateurs van professionals om zich dans- en repertoiremateriaal eigen te maken uit voorstellingen van Danshuis Station Zuid. Ze integreren dit op basis van hun specifieke kwaliteiten en beperkingen in hun eigen bewegingsrepertoire om zodoende hun danstaal te verrijken.

*Talkshop Zondagdans
Choreograaf Jesùs de Vega Gómez in de spotlights!
Deze swingende talkshow gaat zijn tweede seizoen in. Vijf zondagmiddagen per jaar voert Zondagdans het publiek mee in de wereld van dans. In deze editie met als gastheer Danshuis Station Zuid, staat choreograaf Jesùs de Vega Gómez centraal. Deze voorstelling gaat later in Oktober Dansmaand in première als onderdeel van Jong Zuid. Jesùs vertelt over de verhouding tussen de hedendaagse dans en traditionele dansvormen zoals de Spaanse flamenco; hoe je als danser omgaat met kwetsuren en zijn transitie van danser naar choreograaf.

Danshuis Station Zuid

Danshuis Station Zuid produceert en presenteert aantrekkelijke en prikkelende eigentijdse dansvoorstellingen voor een groot en divers publiek; het laat nieuwe publieksgroepen op verrassende manieren kennismaken met de danskunst; het brengt de professionele danssector en het amateurdansveld dichter bij elkaar; het stimuleert dansers en choreografen om zich verder te ontwikkelen, en begeleidt en coacht hen daar bij.

Meer informatie over het programma is te vinden op www.stationzuid.com


---