Tentoonstelling Jaap Oudes: Reusachtig en Zwierig in Bergen op Zoom


15 oktober 2010 t/m 2 februari 2011

BERGEN OP ZOOM, 20101007 -- In samenwerking met de Stichting Dirk en Jaap Oudes, organiseert Het Markiezenhof Historisch Centrum de tentoonstelling 'Jaap Oudes, Reusachtig & Zwierig'. De expositie laat circa vijfendertig tekeningen zien, waarin het thema stadsreuzen en kermissen centraal staat. Jaap Oudes, Reusachtig & Zwierig is vanaf 15 oktober 2010 tot en met 2 februari 2011 te zien in Het Markiezenhof Historisch Centrum te Bergen op Zoom.

Jaap Oudes (1926-1996), een authentiek en bijzonder kunstenaar uit Alkmaar, tekende wat hij in zijn directe omgeving waarnam. Geïnspireerd door Pieter Bruegel en het boek Pallieter van Felix Timmermans, begon hij met tekenen. De mensen die hij ontmoette en de verhalen die hij hoorde werden verwerkt in zijn tekeningen. Het alledaagse leven in al zijn bonte verscheidenheid vond zijn weerslag in Oudes talrijke potloodtekeningen. In de eerste jaren was dat vooral in zijn eigen omgeving, later trok hij steeds verder richting Vlaanderen, Frankrijk, Spanje en Portugal. Volkscultuur en folklore vormden de rode draad in zijn gehele oeuvre. De werkelijkheid werd in zijn hoofd al snel omgezet in een fantasievol universum. Optochten van reuzen, de kermis, het Bourgondische Franse en Vlaamse leven kregen een plaats in zijn kleurrijke wonderbaarlijke wereld. Zijn oeuvre is uniek in de nationale kunstgeschiedenis en ook internationaal gezien enig in zijn soort.

Kermissen

In een geheel eigen stijl bracht Jaap Oudes kermiscultuur in beeld, draaimolens en carrousels floreerden als middelpunt in zijn tekeningen. Zijn werken zijn verbonden met folklore, verhalen, feest en ritueel. Het is fantasie en werkelijkheid tegelijkertijd, overleving gemengd met eigen waarneming. De tentoonstelling sluit nauw aan bij het Kermismuseum van Het Markiezenhof.



Reuzen

Opvallend zijn de reuzen die in veel van zijn werken opduiken, deze zijn te herkennen aan de luikjes waar mensen achter te voorschijn komen. De werken zijn vaak zoekplaatjes waarbij sommige figuren door de lucht zweven.

Jaap Oudes, Reusachtig & Zwierig is vanaf 15 oktober 2010 tot en met 2 februari 2011 te zien in Het Markiezenhof Historisch Centrum te Bergen op Zoom.

Het Markiezenhof Historisch Centrum

Steenbergsestraat 8, Bergen op Zoom, 0164 277077, www.markiezenhof.nl

Geopend dinsdag t/m zondag van 11.00 t/m 17.00 uur

Entree volwassenen Eur 7,50, kinderen 6 t/m 12 jaar Eur 4,00, museumjaarkaart en kinderen t/m 5 jaar gratis.