Aastra: "Bedrijfswereld kan anticiperen op de nationale treinstaking"


Met een investering van amper 1 euro per dag heb je al een betaalbare telewerkoplossing

BRUSSEL, 20101015 -- Maandag 18 oktokber ligt het Belgische treinverkeer plat door een 24 urenstaking bij de spoorwegen. Gevolgen zijn: langere files, extra CO2-uitstoot en een enorm economisch verlies voor de bedrijfswereld, onder meer door de afwezigheid van werknemers. "De maatschappelijke kost van een stakingsdag loopt op tot 22,37 euro per werknemer en de gemiddelde (verloren) loonkost bedraagt 139,8 euro voor een bedrijf. Een dag telewerken is een mogelijk alternatief. Mits de juiste telecomtoepassingen kan het economisch verlies dan beperkt worden. Met een investering van amper 1 euro per dag, heb je al een betaalbare telewerkoplossing", blijkt uit de berekeningen van Aastra Belgium.

Uit berekeningen bij vorige algemene stakingen van de spoorwegen (2008 en 2009) blijkt dat de maatschappelijke kostprijs van één stakingsdag tientallen miljoenen euro bedraagt. Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen sprak in 2008 van 40 miljoen euro. Volgens sommige deskundigen liep de kostprijs in 2009 op tot 70 miljoen euro en mogelijks zelfs 100 miljoen (extra pendelaars, ongebruikte overheidsdotatie aan NMBS, toename wegverkeer en files,...). Als je deze bedragen deelt door het aantal in België wonende personen die aan het werk zijn (4,47 miljoen [1]), varieert de maatschappelijke kost - naargelang de gekozen cijfers - tussen 15,6 euro en 22,4 euro per werkende inwoner van ons land.

Extra loonkost
Dergelijke nationale stakingen hebben, net als een griepepidemie of extreme weersomstandigheden, een negatieve invloed op de bedrijfsvoering. Dit kan leiden tot onverwachte kosten voor kleine en grote bedrijven doordat personeel afwezig blijft, onbereikbaar is en orders en bestellingen bijvoorbeeld niet kunnen worden opgenomen of doorgegeven. De bedrijfscontinuïteit kan zelfs in gedrang komen. Alleen al de loonkost van een afwezige werknemer is bijvoorbeeld niet te onderschatten. Uit cijfers van de FOD Economie blijkt dat het gemiddelde maandloon van een voltijds werkende Belg 2.936 euro[2] bedraagt. Een stakingsdag (gerekend aan gemiddeld 21 werkende dagen per maand) is dus 139,8 euro verlies aan loonkost.

Eén euro per dag lost probleem op
Continuïteit van het werk is dus primordiaal voor een onderneming in dergelijke omstandigheden. En telefonisch verkeer blijft voor de bedrijfswereld nog steeds een van de belangrijkste communicatievormen. Aastra, één van de marktleiders in bedrijfscommunicatie in ons land, raadt bedrijven aan een aangepaste communicatiestrategie te ontwikkelen en te implementeren als antwoord op deze uitdaging. "In die zin, is een staking zoals maandag een zegen voor de bedrijven, omdat je dan als bedrijfsleider verplicht wordt om na te denken hoe je dat probleem in de toekomst kan vermijden. Je werknemers van thuis uit laten communiceren met de juiste bedrijfscommunicatietools is bijvoorbeelde een oplossing die de bedrijfscontinuïteit tijdens dergelijke stakingsdagen ten goede komt", zegt Thierry Grégoire, Managing Director van Aastra Belgium. "En een dergelijke oplossing om in alle omstandigheden vanop afstand te kunnen doorwerken, hoeft helemaal niet duur te zijn." Aastra heeft met de Aastra Unified Communications een oplossing waarmee de werknemers van op afstand kunnen communiceren alsof ze aan hun bureau zitten. Met een investering van amper 1 euro/dag [3]per gebruiker voor deze oplossing kun je je dagelijkse werkzaamheden verderzetten, alsof er geen staking is. "Dus als ons land in één jaar twee dagen getroffen wordt door een staking is de investering al afgeschreven", aldus nog Thierry Grégoire van Aastra Belgium.

Minder file, minder CO2
Naast deze business continuity heeft thuiswerken ook nog een aantal voordelen voor de maatschappij. Het dagelijkse pendelverkeer naar en van het centrale kantoor lijkt alsmaar minder nut te hebben, terwijl telewerken nuttig besteedbare uren aan de dag kan toevoegen en de milieu-impact kan reduceren. Daarbij zijn de stijgende brandstofprijzen nog niet meegerekend. "Door thuis te werken, staan er minder mensen in de file, winnen ze per dag een aantal uren om nuttig te besteden en is er minder CO2-uitstoot. Tijdens de Nationale Thuiswerkdag op 28 oktober zal aan deze thema's meer aandacht geschonken worden", aldus nog Thierry Grégoire van Aastra Belgium.

[1]FOD Economie: Cijfers over aantal werkende Belgen
[2] Studie FOD Economie: Gemiddeld loon werkende Belg
[3] Aankoop gespreid over 1 jaar

Aastra





Ingezonden persbericht