Ondernemers ontwikkelingslanden gebaat bij mobiele telefonie


VN: structureel investeren in ICT een `must' voor armoedebestrijding

DEN HAAG / GENèVE, 20101015 -- Ontwikkelingslanden doen er goed aan structureel te investeren in ICT als onderdeel van armoedebestrijding. Het gisteren verschenen Information Economy Report 2010 van de UNCTAD toont aan dat de positie van kleine ondernemers door de beschikbaarheid van mobiele telefonie en internet aanzienlijk kan verbeteren. Samenwerking tussen de publieke, private sector en NGOs is hierbij van essentieel belang.

Uit het door de United Nations Commisson on Trade and Development (UNCTAD) gepubliceerde Information Economy Report 2010 `ICTs, Enterprises and Poverty Alleviation' blijkt, dat in meer en meer ontwikkelingslanden kleine ondernemers zoals boeren en vissers, toegang tot een mobiele telefoon of PC en internet heeft. Vooral het aantal mensen dat een mobiele telefoon bezit neemt in snel tempo toe. In een tijdsbestek van enkele jaren is het aantal mobiele telefoonaansluitingen per 100 inwoners toegenomen van 2 naar 25.

De beschikbaarheid van mobiele telefonie en internet heeft geleid tot het ontstaan van nieuwe bedrijven, variërend van verkopers van telefoons en beltegoeden tot internetcafe's en softwareontwikkeling. Bestaande ondernemers zoals boeren en vissers hebben hun inkomsten zien toenemen, doordat zij door telefonie en internet beter geïnformeerd zijn over marktprijzen, kennis kunnen nemen van nieuwe productiemogelijkheden en makkelijker in contact komen met klanten.

Samenwerking tussen publieke, private en non-profitsector essentieel
Ondanks de grotere beschikbaarheid van ICTs wijst het UNCTAD-rapport erop dat veel kansen blijven liggen om de economie van ontwikkelingslanden duurzaam te verbeteren. Het ontbreekt de landen veelal aan een strategie en regie om maximaal gebruik te maken van de potentie van ICT om de economie te verbeteren. De UNCTAD ziet hier met name een rol voor nationale overheden weggelegd ondersteund door samenwerkingsverbanden met private en non-profitsector.

Volgens Caroline Figuères, directeur van het in ICT en ontwikkelingshulp gespecialiseerde International Institute for Communication and Development (IICD) sluiten de aanbevelingen van het rapport naadloos aan op de koers die het nieuwe kabinet wil varen. Ontwikkeling van de private sector in ontwikkelingslanden zal één van de speerpunten worden, naast het behalen van de Millenniumdoelstellingen. ICT kan in beide gevallen grote toegevoegde waarde opleveren. Figuères: "Toegang tot informatie en kennis is essentieel om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten. Uit ervaring weten we dat ICT daar een belangrijk rol in speelt. " ICT is volgens haar niet alleen een instrument om mensen met elkaar in verbinding te brengen; het kan ook fungeren als katalysator en grote maatschappelijke en economische veranderingen teweeg brengen. Om de kracht van ICT maximaal te benutten is samenwerking tussen publieke, private en non-profit sector nodig. Figuères: "Het oplossen van hardnekkige maatschappelijke problemen vereist een diversiteit van rollen, competenties en ervaringen en dat kan alleen als alle sectoren actief samenwerken."

IICD