Een kwestie van goede zeden


Forensische poli- en dagkliniek De Tender 12 ½ jaar: een succesvol symposium

DEVENTER, 20101015 -- "Goede keteninformatie is enorm belangrijk om mensen met grensoverschrijdend gedrag succesvol te kunnen behandelen" Met deze boodschap legde burgemeester Den Oudsten van Enschede de nadruk op de noodzaak van effectieve uitwisseling van informatie tussen diverse betrokkenen. Hij opende hiermee op woensdag 13 oktober het symposium over de behandeling van mensen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het symposium werd georganiseerd vanwege het 12 ½ jarig bestaan van de forensische poli- en dagkliniek De Tender.

Het symposium is goed bezocht: ruim 150 deelnemers waren aanwezig. Medewerkers, oud-collega's, relaties en geïnteresseerden uit het zorg- en veiligheidsnetwerk volgden boeiende presentaties en gingen met elkaar de discussie aan.

Behandelingen en ontwikkelingen
Daan van Beek, expert op het gebied van klinische behandeling van zedendelinquenten, startte met een presentatie over de laatste stand van zaken van de behandeling voor mensen bij wie sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Van Beek benadrukte het belang van een behandeling van zedendelinquenten waarbij het vermogen tot zelfregulatie van de patiënt zonodig wordt aangevuld met externe regulatie. Behandelen volgens het zogenaamde "good lives"-model beperkt de kans op terugval in delictgedrag in de toekomst tot een minimum

Joop Verschuur (psychotherapeut bij De Tender) sloot op de presentatie van Van Beek aan met een inkijk in het bijzondere aanbod van De Tender voor mensen met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Ervaren wat de patiënt ervaart
De deelnemers aan het symposium konden vervolgens zelf ervaren wat de patiënten ervaren in een van de workshops van 6 verschillende behandelmethodes. Zo werd deelnemers aan de workshop "Delictketen" gevraagd de meest schaamtevolle ervaring in hun leven voor zichzelf op te schrijven. Vervolgens werd één van hen uitgenodigd om wat hij op papier had gezet in de groep voor te lezen. Een deelnemer: "Ik weet nu hoe angstig en onzeker je je kunt voelen als je in een behandeling moet praten over je delicten. Ik was dan ook blij dat het uiteindelijk niet de bedoeling was om echt voor te lezen wat ik opgeschreven heb. De bedoeling is om de spanning die zoiets met zich meebrengt te ervaren".

Al met al een inspirerende middag waar professionals op verschillende terreinen elkaar ontmoeten en van elkaar leerden.

Forensische Poli- en Dagkliniek De Tender (Deventer)





Ingezonden persbericht