Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Nijmegen, 15 sept. 2010

HEXNUT: 'A legend in the making'

Vrijdag 15 en 22 oktober in Nijmegen en Arnhem

Het Muziekenhuis en Muziek Biënnale Niederrhein presenteren het hedendaagse Amsterdamse kwintet HEXNUT. In opdracht van Het Muziekenhuis, podium voor nieuwe muziek, componeerde HEXNUT drie nieuwe stukken, aansluitend bij het thema van de Muziek Biënnale Niederrhein: 'mythen, sagen, legenden'.

Over HEXNUT

HEXNUT is een hedendaags ensemble van vijf solisten dat is opgericht met het oog op het vermengen van stijlen, klanken en speeltechnieken uit de hedendaagse klassieke muziek, jazz, en improvisatie. HEXNUT is gespecialiseerd in het creëren van verrassende texturen op basis van de unieke instrumentatie, door middel van een combinatie van intense communicatie en timing tussen de spelers.

HEXNUT bestaat uit:

Susanna Borsch - blokfluiten

Gijs Levelt - trompet

Ere Lievonen - piano

Cora Schmieser - stem

Ned McGowan - dirigent, dwarsfluit en contrabasfluit

Nieuwe composities

Oene van Geel, Gijs Levelt en Ere Lievonen schreven elk een nieuw stuk voor het biënnale concert van HEXNUT. Daarnaast worden stukken van Ned McGowan gespeeld op teksten van Annie MG Schmidt en teksten uit de Bijbel.

Gijs Levelt baseerde zijn compositie op liedversies van de Middeleeuwse legende over Gravin Margaretha van Hennenberg, die in één bevalling 365 kinderen kreeg. Een fragment:

The Lamenting Lady for HEXNUT, by Gijs Levelt

"At which affright my bigg sweld wombe

deliuered forth in feare

As many children at one time

as daies were in the yeare:

In bigness all like newbred mice,

yet each one shap'd aright,

And euery male from female knowne,

by Gods great power and might."

Vr. 15/10/2010:

Lindenberg, Huis van de Kunsten, Ridderstraat 23, Nijmegen

Entree concert: ¤ 12,- (incl. 1 consumptie + garderobe)

VVK via Lindenberg (www.delindenberg.com) of VVV

Vr. 22/10/2010:

Historische Kelders, Oude Oeverstraat 4a, Arnhem

Entree concert: ¤ 10,-

VVK via VVV

Meer info: www.muziekbiennale.eu / www.hetmuziekenhuis.nl / www.HEXNUT.nl

Achtergrondinformatie

Over Het Muziekenhuis

Het Muziekenhuis, podium voor nieuwe muziek, organiseert sinds 2001 in Nijmegen e.o. concerten op het gebied van hedendaagse gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. Ook brengt Het Muziekenhuis producties tot stand waarbij verschillende kunstdisciplines betrokken zijn en zet zij zich in voor de ontwikkeling van de hedendaagse muziek o.m. door componisten opdrachten te verlenen.

Over Muziek Biënnale Niederrhein

Muziek Biennale Niederrhein 2010 presenteert in september en oktober een gevarieerd programma van ruim 60 concerten, voorstellingen en toeristische arrangementen met het thema 'Legenden'. Tussen Neuss en Arnhem, Krefeld en Nijmegen, Venlo en Xanten zullen gerenommeerde musici en artiesten uit binnen- en buitenland de Niederrhein laten weerklinken met muziek die uiteenloopt van klassiek tot jazz. Het weidse landschap van het grensoverschrijdende cultuurgebied biedt genoeg ruimte voor interpretaties van legendes uit alle genres: heiligenlegenden in kerken, heldensagen op kastelen of vermakelijke verhalen uit de kroeg. Tijdens Muziek Biennale Niederrhein 2010 treedt een keur aan artiesten op, waaronder The Gents, Frank Groothof, Camerata Trajectina, Flautando Köln en Hexnut.

De legende van Margaretha

Margaretha is beroemd geworden door de legende die aan haar naam verbonden is. Volgens dit verhaal kreeg zij een bedelares met een tweeling aan de deur. Margaretha weigerde de vrouw iets te geven, omdat ze van mening was dat de vrouw onkuis was: immers, een tweeling moest wel van twee verschillende vaders zijn ('seggende dattet niet mogelic en waer meer dan een kint van eenen man tot eenre mael te mogen ontfangen'. Cronyke van Hollandt). De weggestuurde bedelares was diep gegriefd, en bad God om de gravin net zoveel kinderen te geven als er dagen in een jaar waren. Dit geschiedde: de gravin toog hoogzwanger naar Holland ('swaer wesende is si nederwaert getogen in Holland') en beviel daar van haar 365 - volgens enkele kronieken: 364 - kinderen, die allen volmaakt van lijf en leden waren. De gravin en de kinderen overleefden de geboorte niet. De kindertjes werden allemaal tegelijk gedoopt in de kerk van Loosduinen, de jongetjes kregen de naam Jan, de meisjes Elisabeth, en ze werden met hun moeder begraven in de abdijkerk. De legende is in heel Europa bekend: er doen talloze versies de ronde, geschreven tussen de veertiende en de achttiende eeuw.

Bronvermelding: Groffen Dimphéna, Holland, Margaretha van,

in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland.




Ingezonden persbericht