Koninklijke Ahrend NV

PERSBERICHT

Amsterdam/Kortrijk, 28 september 2010

Ahrend maakt pay-off Humanising_Spaces concreet
Ahrend toont talloze innovaties tijdens Interieur 2010 in Kortrijk


* Separo: Houdini-act van de Antwerpse ontwerper Axel Enthoven
* Ineke Hans ontwerpt 'modern classic' Ahrend 380
* TBaanbrekende Ahrend 2020-bureaustoel: summum van comfort en cradle-to-cradle-duurzaamheid * Lekker hangen in de Living Wall van Frans van der Wielen
* Flexwerker snel op de juiste hoogte met Ahrend Four_Two Paneelbureau

Tijdens Interieur 2010, die van 15 tot en met 24 oktober 2010 in Kortrijk zal worden gehouden, barst de Ahrend-stand van de meubelinnovaties. Ahrend Separo, Ahrend Living Wall en Ahrend 380 zijn slechts enkele voorbeelden van even nieuwe als vernieuwende inrichtingsconcepten.

Bovendien toont Ahrend het prototype van de Ahrend 2020-stoel. Dit product is gestoeld op de visie van Ahrend op Het Nieuwe Werken, MVO en ergonomie. Zo maakt Ahrend in Kortrijk concreet wat zij bedoelt met haar pay-off Humanising_Spaces.

Humanising_Spaces
De flexibele mens verdient een stabiele werkomgeving. Ahrend zet haar visie op duurzame werk-, leer- en leefomgevingen om in concrete, stimulerende en inspirerende werkplekken. Dit noemt Ahrend Humanising_Spaces. De stand van Ahrend op Interieur 2010 staat in het teken van dit begrip. Er worden talloze nieuwe producten getoond in een omgeving waar de bezoeker zich onmiddellijk thuis voelt.

Ahrend Separo
Ahrend Separo (van de hand van Axel Enthoven Associates) is een mobiele scheidingswand die vanuit het plafond naar beneden zakt. Op deze manier kan à la minute een ruimte voor overleg of een extra werkplek worden gecreëerd. Omdat er steeds vaker gewerkt wordt in grote open ruimtes, ontstaat er steeds meer behoefte aan een tijdelijke flexibele indeling. Zo worden bijvoorbeeld bedrijfsrestaurants buiten lunchtijd omgetoverd tot samenwerkplekken. De Ahrend Separo is een visuele en akoestische scheidingswand waarbij de menselijke behoefte aan intimiteit en privacy als uitgangspunt is genomen. Zo krijgen open ruimtes tijdelijke meerdere gedaantes, zowel in sfeer als in functie. En worden vierkante meters en kosten bespaard.

Ahrend 380 by Ineke Hans
Designer Ineke Hans wilde al langer met Ahrend een stoel en bijbehorende tafel ontwerpen. Het is een schitterend ontwerp geworden dat zich in veel omgevingen thuis zal voelen. De stoelen zijn licht, stapelbaar en comfortabel, en geven iedere ruimte uitstraling. De kleurcombinaties zijn wit/wit, wit/zwart en wit/blauw.

Ahrend 2020-stoel
De Ahrend 2020 van Paul Brooks is een revolutionaire nieuwe bureaustoel die van meet af aan als cradle-to-cradlestoel is ontworpen en ontwikkeld, met duurzame materialen, perfecte ergonomie en extreem comfort. Het design is transparant en attractief, heeft onzichtbare techniek en is gemakkelijk intuïtief instelbaar, dus optimaal geschikt voor Het Nieuwe Werken.

Ahrend Living Wall
Eén van de grote blikvangers op de stand is de Ahrend Living Wall, een akoestisch, fraai en functioneel ontwerp van Frans van der Wielen. De Living Wall bestaat uit zachte panelen en is een muur waar je tegenaan kunt 'hangen' om te bellen of te overleggen, of op kunt zitten om te werken. Een informele ontmoetings- of vergaderplek, maar evengoed een aantrekkelijke flexwerkplek. De Living Wall verfraait een muur, verbetert de akoestiek van de ruimte, creëert een warme, huiselijke omgeving en bespaart kostbare vierkante meters. Frans van der Wielen: "Met de Ahrend Living Wall komt een saaie muur echt tot leven. Het waren niksige hoekjes, maar worden nu hippe ontmoetingsplekken. De panelen zijn flexibel indeelbaar, afhankelijk van de activiteit van de gebruiker."

Ahrend Four_Two Paneelbureau
De 'panelen' zijn schermen aan de weerszijden van een bureau. Naast bureaus met gesloten wangen zijn er nu ook paneelbureaus uitgevoerd met houten of stalen 'panelen', waarbij het blad als het ware zweeft. Zowel de tafelpoten als de hoogteverstelling zijn onzichtbaar in de zijpanelen verwerkt. Dat geeft een strak uiterlijk.

Nieuw is dat naast het bureaublad ook de akoestische panelen in hoogte verstelbaar zijn. Daardoor kan de gebruiker nu zelf de mate van privacy bepalen. Dit is een revolutionaire stap; niet alleen is de mens flexibel (hij zoekt de ruimte waar hij wil werken), maar hij is ook vrij om zijn eigen plek vorm te geven. Hiermee wordt het meubel volledig flexibel instelbaar en kan de medewerker zonder te verhuizen overschakelen van communiceren (teamwerk) naar concentreren (individueel werk).

Eveneens nieuw is het 50 mm dikke melaboard tafelblad. Het is een soort sandwichplaat, die bestaat uit 2x8 mm spaanplaat en 34 mm honingraatpapier. Het meubel heeft een massief en solide uiterlijk, is sterk en heeft geen frame nodig. Daardoor wordt een zeer aanzienlijke gewichtsbesparing gerealiseerd: van 30,2 naar 21,8 kg, een reductie met maar liefst 28%.

De Ahrend-stand
Architect Luc Buelens heeft wederom iets heel bijzonders gemaakt van de Ahrend-stand. Dit jaar is het thema Humanising_Spaces, naar de pay-off (slogan) van Ahrend. Buelens licht toe: "Vroeger was een kantoor toch vooral een zakelijke omgeving, waaraan de mens zich moest aanpassen. Nu is het andersom: het interieur past zich aan aan de mens, die plezierig en productief moet kunnen werken in een mooie, prettige omgeving die hem optimaal faciliteert. Humanising_Spaces symboliseert dus een nieuw tijdperk: van 'weg bij de mens' naar 'dichter bij de mens'. Ik heb het contrast tussen emotie en ratio willen aangeven met het standontwerp."

Co_Create NOW
Co_Create NOW is het innovatieplatform van Ahrend. Het wil zeggen dat Ahrend-producten, interieurs en oplossingen het liefst maakt danwel bedenkt in nauw overleg met opdrachtgevers, architecten en andere leveranciers. Zo wordt op de stand in Kortrijk gebruik gemaakt van cradle-to-cradle vloerbedekking van Desso en van energiezuinige verlichting van Erco (35 watt in plaats van de gebruikelijke 100-150 watt).

Over Interieur '10
Met meer dan 250 internationale merken wordt de 22e Interieur Biënnale opnieuw hèt ontmoetingsplatform voor vele duizenden design-afficionados, professionele en particuliere bezoekers. Meer dan vijf maanden vóór de opening van de Design Biënnale Interieur 2010 waren alle stands bezet en was er al een internationale wachtlijst. Tijdens de Interieur 2010 zal tevens de uitslag worden bekendgemaakt van een internationale Interior Design Competition. Maar liefst 223 ontwerpers uit 27 landen nemen deel aan deze wedstrijd.

Over Ahrend

Koninklijke Ahrend NV richt - samen met klanten, architecten en andere partners - omgevingen in waar mensen worden geprikkeld tot optimale prestaties. Ahrend zorgt ervoor dat mensen professioneel, plezierig en productief kunnen werken en leren in mooie, functionele en duurzame werk-, leer- en leefomgevingen. Ahrend wil duurzaam zijn in alle betekenissen van het woord en houdt bij al haar besluiten en handelingen rekening met de gevolgen voor people, planet en profit. Het assortiment van Ahrend als ontwerper en producent van herkenbaar, tijdloos 'Dutch Design'-meubilair omvat stoelen als Ahrend 350, Ahrend 250 en de legendarische Revolt, wereldwijd toegepaste tafels als Mehes en Ahrend 500, en vele andere bekroonde stoelen, tafels en opbergsystemen. Bezoek voor meer informatie de site: www.ahrend.com.

Over Interieur '10

INTERIEUR 2010 22nd International Design Biennale
15 - 24 oktober 2010

Locatie:
Kortrijk Xpo
Doorniksesteenweg 216
8500 Kortrijk
België

Dag voor professionele bezoekers
15 oktober 2010 (10.00 uur tot 21.00 uur)

Openbare dagen
16 - 24 oktober 2010 (10.00 uur tot 18.00 uur)

Hal 1, stand no 108