Ingezonden persbericht


Scherpe letters en een cursus 'ikjesschrijven' in Museum De Lakenhal

Van 15 oktober t/m 9 januari is in Museum De Lakenhal in Leiden onder de titel 'Scherpe letters, 40 jaar vorm van NRC Handelsblad' een bescheiden expositie te zien over de geschiedenis van de krant, vanaf het 1ste gedrukte exemplaar tot nrc Next en de e-krant van nu. Tijdens de expositie biedt het museum in samenwerking met de krant een cursus 'ikjesschrijven'aan.

Op 1 oktober 2010 is het 40 jaar geleden dat het Algemeen Handelsblad fuseerde met de Nieuwe Rotterdamse Courant. Dit wordt onder andere gevierd met een kleine expositie rond het monumentale glas-in-loodraam van Harm Kamerlingh Onnes. Het uit 1928 daterende gedenkraam, dat afkomstig is uit het gebouw van het Algemeen Handelsblad in Amsterdam, laat de verschillende stadia van de productie van de krant zien. Pepijn Barnard tekende voor deze gelegenheid een hedendaagse versie van het raam, die ook op de tentoonstelling wordt getoond.

Bij de expositie verschijnt het gelijknamige boek 'Scherpe letters, 40 jaar vorm van NRC Handelsblad', uitgegeven door NRC Handelsblad en verkrijgbaar in het museum en de webwinkel van NRC voor ¤ 15,-.

Paul Steenhuis en Ellen de Bruin, redacteuren van NRC Handelsblad, zullen op zondag 24 oktober en 7 november een cusus 'ikjesschrijven' geven. Deze populaire rubriek, die iedere werkdag op de achterpagina van de krant verschijnt, is gevuld door de lezers met een kort verhaal over een zelf meegemaakte ervaring of belevenis. De cursus begint om 14.00 uur en duurt anderhalf uur, deelname is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum. Inschrijven is aan te raden, via werkinuitvoering@lakenhal.nl.