Gemeente Meerssen


Sfeervol Meerssen promoot kunst én kunstenaars
Wethouder Giesen onthult kunstwerken in Geulle en Ulestraten

In het kader van het gemeentelijke project Tijdelijke plaatsing kunstwerkenzal wethouder Jacques Giesen op vrijdag 15 oktober 2010 twee kunstwerken onthullen in Geulle en Ulestraten.

Jacques Giesen is sinds 8 april 2010 wethouder Kunst & Cultuur van de in zijn eigen gemeente Meerssen. Daarnaast is hij al vele jaren directeur van het Theater aan het Vrijthof in buurgemeente Maastricht. Zijn hele leven staat dan ook in het teken van de kunsten, die hij op alle mogelijke manieren probeert te promoten. Uiteraard denkt hij daarbij ook aan het belang van de kunstenaars. "Dit project is belangrijk, omdat wij beginnende kunstenaars hiermee de kans geven om hun naam te vestigen. Door de tijdelijke plaatsing van hun kunstwerken in de openbare ruimte kunnen zij zich letterlijk naar buiten toe profileren. Hopelijk met het nodige succes, zodat zij op termijn met hun creatieve werk in hun inkomsten kunnen voorzien."

Ulestraten (17.00 uur)
In het plantsoen aan de Gouverneur Houbenstraat te Ulestraten wordt om 17.00 uur het kunstwerk 'Lovedance' onthuld van kunstenaar Henk Korthuys uit Capelle aan den IJssel. De kunstenaar is sinds 2000 actief als zelfstandig beeldhouwer en heeft deelgenomen aan diverse kunstenaarssymposia in onder meer België en Slovenië. Ook verzorgt hij cursussen beeldhouwen. Het kunstwerk verbeeldt twee Cho fa's (gestileerde vogelachtige tempelfiguren) die met elkaar kroelen en is vervaardigd uit petit granit.

Geulle (18.00 uur)
In de pittoreske buurtschap Broekhoven onderaan de Slingerberg in Geulle wordt om 18.00 uur een kunstwerk onthuld van kunstenares Nienke Koedijk uit Rotterdam. Zij is sinds 2006 werkzaam als kunstenaar. Haar werk is al diverse malen geëxposeerd. Voor het kunstwerk in Geulle heeft Nienke Koedijk zich verdiept in de geschiedenis en de sages van die plaats. Vervolgens heeft zij de sage over de Heilige Beek als uitgangspunt genomen en het ontstaan van die beek willen verbeelden. Aangezien water altijd een belangrijke plaats heeft ingenomen in het leven van de inwoners van Geulle, is het kunstwerk een beek van 'levensaderen' geworden. Het kunstwerk is gemaakt van gegalvaniseerd staal.

Promotie kunst én kunstenaars
Met het project Tijdelijke plaatsing kunstwerken (sinds 2008) krijgen beeldende kunstenaars de kans om gedurende een periode van twee jaar een kunstwerk te plaatsen in een woonkern van de gemeente Meerssen. Het betreft kunstenaars die sporadisch of nooit eerder grote werken in de openbare buitenruimte hebben geplaatst. Wel dient de kunstenaar minimaal twee jaar actief te zijn als professioneel kunstenaar. Na een openbare oproep hebben zich diverse kunstenaars bij de gemeente gemeld. De gemeentelijke kunstadviescommissie heeft op basis van ingediende portfolio's een selectie gemaakt. Met het project wil het gemeentebestuur het cultureel ondernemerschap van beeldende kunstenaars stimuleren en hen de kans geven zich te promoten. Voor inwoners en bezoekers van Sfeervol Meerssen is het project een mooie gelegenheid om kennis te maken met diverse uitingen van beeldende kunst. Woon- en leefklimaat worden hiermee verrijkt.