Start nieuwe campagne Beldonor: persconferentie nu vrijdag 15/10

14/10/2010 11:34

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Uitnodiging persconferentie

vrijdag 15 oktober - 13.30 uur

Bedford Hotel

Zuidstraat 135/137

1000 Brussel

Beldonor.be lanceert zesde nationale campagne over orgaandonatie in het kader van de Europese Dag voor Orgaandonatie.

Om het belang van orgaandonatie in de kijker te zetten geeft de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu op vrijdag 15 oktober de aftrap voor een hele week sensibilisering over orgaandonatie. Dit gebeurt in het kader van de Europese Dag voor Orgaandonatie.

Reuzenpuzzel

De sensibiliseringsweek zelf start op dinsdag 19 oktober en is opgevat als een wandelrally in de Brusselse binnenstad. Meer dan 600 laatstejaarsstudenten uit alle scholen van Vlaanderen, Wallonië en Brussel hebben zich voor de rallye ingeschreven! Langs het parcours liggen autowrakken en staan er infostands opgesteld. Daar kunnen zij aan de hand van vragen en antwoorden puzzelstukken verzamelen. Die puzzelstukken worden dan op het einde van het parcours ingepast in een reuzenpuzzel. De laatste puzzelstukken worden gelegd op zaterdag 23 oktober, de Europese Dag voor Orgaandonatie.

Persconferentie

De persconferentie vindt plaats op vrijdag 15 oktober om 13.30 uur in het Bedford Hotel, Zuidstraat 135/137, 1000 Brussel. de persconferentie wordt gevolgd door de start van de stadsrally om 14.30 uur en het leggen van de eerste stukken van de reuzenpuzzel om 16.00 uur.

Slotevenement

De officiële afsluiting van de sensibiliseringsweek gebeurt tijdens een evenement op zaterdag 23 oktober van 14.00 uur tot 16.00 uur op de Vismarkt, naast het Sint Katharinaplein in Brussel. Naast vertegenwoordigers van de federale overheid en internationale organisaties zullen ook artsen en verpleegkundigen van spoedgevallendiensten, transplantatiecoördinatoren, families van donoren en getransplanteerde patiënten aanwezig zijn.

Europees symposium

De sensibiliseringsweek wordt voorafgegaan door een tweedaags Europees symposium in het Brusselse Bedford Hotel (14 en 15 oktober) over de problematiek van orgaandonatie binnen de ziekenhuizen.

Noot aan de redacties : De media zijn natuurlijk ook van harte uitgenodigd op het slotevenement van zaterdag 23 oktober.

Sinds 2005 stimuleert Beldonor.be de bevolking om na te denken en te praten over orgaandonatie. Hoewel elke Belg die geen bezwaar maakt, wettelijk orgaandonor is, blijft het belangrijk deze keuze bekend te maken aan naasten en familie. Dit kan door een formulier tot instemming in te dienen bij de gemeente en door te praten met vrienden en familie zodat elke twijfel uitgesloten is.

Meer achtergrondinformatie is beschikbaar op : www.beldonor.be

Contact voor de pers:

Jan Eyckmans

Woordvoerder FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu

02/534.90.45

0495/25.47.24

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel