Ingezonden persbericht


15 oktober: Internationale Dag van de Plattelandsvrouw

PERSBERICHT 14 oktober 2010 - Morgen is het de Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen. Voor Niza/ActionAid een belangrijke reden om aandacht te vragen voor de cruciale rol van plattelandsvrouwen in het terugdringen van honger en armoede in Afrika.

Plattelandsvrouwen als sleutel

In ontwikkelingslanden produceren plattelandsvrouwen bijna 60-80% van al het voedsel, maar hebben nog geen 2% van deze landbouwgrond in bezit. Discriminerende wetgeving, culturele beperkingen en het gebrek aan politieke invloed, zorgen ervoor dat vrouwen geen aanspraak kunnen maken op hun landrechten. Het schrappen van discriminerende wetgeving in land-, erf- en eigendomsrechten is een belangrijke voorwaarde om miljoenen vrouwen uit de armoede te halen.

Investeren in landbouw

Ondanks hun enorme bijdrage aan de voedselproductie, besteden landen als Kenia en Oeganda nog geen 1% van het BNP aan agrarische ondersteuning voor plattelandsvrouwen. Ook donoren erkennen dat slechts 3,6% van hun budget naar landbouw gaat, waarvan maar 10% bij plattelandsvrouwen terechtkomt. Terwijl uit recent onderzoek van Niza/ActionAid blijkt dat als vrouwen gelijke toegang krijgen tot landbouwgrond, microkrediet en technische ondersteuning de oogstopbrengst fors toeneemt.

Malawi als rolmodel

Bovendien blijkt dat investeren in de agrarische sector twee keer zoveel economische groei oplevert dan in de industriële of dienstverlenende sector. Het Afrikaanse land Malawi is hiervan een goed voorbeeld. Het land besteedt 13% van het nationale budget aan landbouw en kent inmiddels een jaarlijkse groei van 6% in deze sector.

Meer efficientie

De steun aan kleine boeren en plattelandsvrouwen staat onder druk omdat door de wereldwijde economische crisis de ontwikkelingsbudgetten omlaag gaan. Om de efficiëntie van deze budgetten te verhogen, vraagt Niza/ActionAid de westerse donoren, waaronder de Nederlandse regering, om minimaal 10% van hun ontwikkelingsbudget aan landbouw te besteden. Tegelijkertijd moeten Afrikaanse regeringen minimaal 10% van hun BNP toewijzen aan de agrarische sector en programma's ondersteunen waarin de economische positie van plattelandsvrouwen wordt verbeterd. Alleen dan maken we onze belofte waar om in 2015 de honger te halveren.

Einde persbericht

Voor meer achtergrondinformatie over de rol van kleinschalige landbouw in Afrika, klik dan hier voor Niza/ActionAid rapport Fertile Grounds

www.niza.nl/documenten/Niza%20rapporten/rapport_fertile_ground_20100421.pdf