Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 15 oktober 2010

Vlaamse Regering keurt visienota versnelling investeringsprojecten goed

In maart van dit jaar presenteerden de commissies Berx en Sauwens hun aanbevelingen over het versnellen en verbeteren van de procedures bij maatschappelijk belangrijke investeringsprojecten. Vandaag heeft de Vlaamse Regering op voorstel van de Vlaamse ministers CREVITS, MUYTERS en SCHAUVLIEGE haar visie neergelegd die deze aanbevelingen concretiseert. In deze visienota zet de Vlaamse Regering de bakens uit voor een versnelling en een kwaliteitsverbetering van het proces. De proceswinsten gelden zowel voor private als publieke projecten op alle bestuurlijke niveaus.

Het eerste luik omvat algemene verbeteringen op de versnelling van alle vergunningsprocessen. Integratie en vereenvoudiging van de bestaande procedures vormen daarin een eerste accent. Hoe meer procedures we samen kunnen laten verlopen, hoe meer afstemming mogelijk wordt en hoe meer tijdswinst kan worden geboekt. Naast meer integratie wordt ingezet op de vereenvoudiging van de procedures.

Het stimuleren van samenwerking is een tweede accent. De overheid en de ambtenaren moeten oplossingsgericht samenwerken met de initiatiefnemers. Samen kunnen ze betere beslissingen nemen over wat men nu precies verder wil uitwerken en onderwerpen aan de noodzakelijke procedures. Dit leidt tot betere en meer transparante besluitvorming, wat het maatschappelijke draagvlak ten goede komt. De bestaande projectvergadering zal hiervoor maximaal ingezet en actief gepromoot worden.

In het tweede luik zet de Vlaamse Regering in op een grondige hervorming van de aanpak van investeringsprojecten die niet zonder een bestemmingswijziging kunnen worden gerealiseerd. Voor deze projecten is ook een planproces nodig. Vooral voor dit soort van investeringsprojecten kan de looptijd zeer lang zijn.

De krijtlijnen voor de nieuwe aanpak zijn als een 'drietrapsraket', met drie beslissingsmomenten: de startbeslissing, het voorkeursbesluit en het projectbesluit.

De initiatiefnemer (projecteigenaar) wendt zich met zijn project tot de betrokken overheid. Na voorafgaande toetsen neemt de betrokken overheid een startbeslissing. Daarop wordt een procesnota opgemaakt. Die bevat alle stappen die het project moet doorlopen en brengt alle actoren in beeld die nodig zijn om het project zowel inzake procedures als op het terrein te realiseren.

Er wordt ook een projectleider aangesteld. De initiatiefnemer kan een beroep doen op de projectleider die het project van begin tot einde opvolgt. Hij fungeert als een aanspreekpunt en een loods doorheen de overheidsadministratie en de regelgeving.

Met de startbeslissing en de aanstelling van de projectleider vat het voortraject aan. In dit voortraject wordt het project op een geïntegreerde manier verder technisch onderzocht: verfijning van het project zelf, effecten op milieu, economie, landbouw, natuur, mobiliteit, enz. Als het project technisch is onderbouwd, worden de resultaten van deze onderzoeken formeel aan het publiek voorgelegd (cf. openbaar onderzoek milieueffectenrapportering).

Op basis van deze inspraak neemt de betrokken overheid een voorkeursbesluit met een definitieve keuze voor een alternatief. Dit voorkeursbesluit is een klikmoment waarop niet meer wordt teruggekomen.

Nadien volgt de 'uitwerkingsfase' waarin de bestaande formele procedures van plannen en vergunnen worden geïntegreerd. De verschillende publieke consultatierondes die vandaag bestaan, worden geïntegreerd. Deze fase wordt afgerond met het projectbesluit. In het projectbesluit worden alle beslissingen samengevoegd: zowel de definitieve vaststelling van het bestemmingsplan als de machtigingen en vergunningen.

Via de geïntegreerde aanpak van het eerste luik zitten alle procedurestappen, die nu na elkaar worden gezet, in één voortraject en één uitvoeringsfase. Tot vandaag zijn er 11 stappen te zetten en 5 openbare onderzoeken nodig. Op basis van de uitgewerkte voorbeelden blijkt een belangrijke tijdswinst van 20 tot 25 maanden.

Daarnaast bouwen we voor de procedures een meer rechtszekere en transparante structuur. De burger krijgt op twee cruciale momenten inspraak en kan het voorkeursbesluit en het projectbesluit ook juridisch aanvechten. De visie van de Vlaamse regering mikt dus op een versnelling maar evenzeer op de kwaliteit van het proces en de opbouw van een duurzaam maatschappelijk draagvlak.

De Vlaamse Regering heeft op basis van deze visienota een actieprogramma opgemaakt. De administratie werkt dat op korte termijn technisch uit. Uiterlijk tegen de zomer van 2011 zijn alle verbetervoorstellen omgezet in hanteerbare en transparante procedures.