Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 15 oktober 2010

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het Facultatief Protocol bij het Internationaal Verdrag rond Economische, Sociale en Culturele Rechten. Het Protocol voorziet in een internationaal klachtenmechanisme voor economische, sociale en culturele rechten. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Sinds 2001 bestaat Europese regelgeving om genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) op de markt te brengen. Landbouwers moeten de landbouwgewassen van hun keuze kunnen verbouwen, of dat nu genetisch gemodificeerde, conventionele of biologische gewassen zijn. Co-existentieregels moeten deze keuzevrijheid verzekeren en economische schade vermijden. Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de algemene maatregelen vaststelt voor de co-existentie van genetisch gemodificeerde gewassen met conventionele gewassen en biologische gewassen. Tegelijk keurt ze ook definitief het besluit goed dat de specifieke maatregelen vaststelt voor de co-existentie van maïsgewassen, en hecht ze haar principiële goedkeuring aan de besluiten met de specifieke maatregelen voor de co-existentie van aardappelgewassen en van suikerbieten. Over deze twee laatste besluiten wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad voor Landbou w en Visserij, de SERV, de MiNa-Raad en de Permanente Werkgroep ICLB.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Hilde Crevits en minister Philippe Muyters

In het kader van de invoering van een Eurovignet beslist de Vlaamse Regering tot ondertekening van het protocol tot wijziging van het verdrag over de heffing van rechten voor het gebruik van bepaalde wegen door zware vrachtwagens. Het verdrag wijzigt enerzijds om te voldoen aan een Europese Richtlijn en anderzijds om een papierloos vignetsysteem in te voeren in het gemeenschappelijk stelsel voor de heffing van het gebruiksrecht. De wijziging behelst een uitbreiding van de terugbetalingsmogelijkheden tot de licentiehouders die een vignet van minder dan één jaar hadden aangekocht. Voor België zal dit weinig gevolgen hebben want voor Belgische belastingplichtigen geldt enkel het jaartarief en daarvoor geldt al een terugbetalingsprocedure ingeval van niet-gebruik. Onder voorbehoud van de effectieve ondertekening van dit protocol hecht de regering ook haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met dit wijzigingsprotocol. Over dit voorontwerp van in stemmingsdecreet wordt nog advies ingewonnen bij de SERV, de Mobiliteitsraad Vlaanderen en de SAR internationaal Vlaanderen, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van in totaal 652.000 euro aan de consortiumpartners Universiteit Hasselt, IMEC-IMOMEC vzw en IMEC vzw voor het project 'Organext'. Ze legt hiervoor het nodige budget vast voor de betaling vanaf 2012 en belast het IWT met de inhoudelijke en administratieve opvolging van het Organext-project. Organext is een project dat is aangevraagd door een consortium van 12 partners uit de Euregio Maas-Rijn en wil de regionale ontwikkeling uit economisch, ruimtelijk en sociaal oogpunt duurzaam stimuleren. De algemene doelstelling van het project is een aangepaste kennisinfrastructuur oprichten om de Euregio Maas-Rijn te stimuleren in haar ontwikkeling tot toptechnologische regio op het gebied van organische opto-elektronica en zonnecellen.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het Vlaams personeelsstatuut in verband met de jeugdzorgtoelage. Door de wijziging wordt een jeugdzorgtoelage toegekend aan de consulenten van niveau B, tewerkgesteld in een Comité voor Bijzondere Jeugdzorg, een sociale dienst bij de jeugdrechtbank of een regionaal preventieteam. Daarnaast zijn er nog een aantal inhoudelijke en technische wijzigingen. Het besluit wordt voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Freya Van den Bossche

In uitvoering van een vernietigingsarrest van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering Sami Souguir toe te laten tot de proeftijd van negen maanden in de graad van adjunct-directeur-generaal en wordt hij aangewezen tot de mandaatfunctie van algemeen directeur bij het Agentschap voor Binnenlands Bestuur met ingang van 1 november 2010.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

Na advies van de Vlaamse Woonraad en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat diverse decreten rond wonen wijzigt. De aanpassingen bevatten enerzijds technisch-juridische aanpassingen en anderzijds aanvullingen om de woonkwaliteitsbewaking te optimaliseren. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Het planprogramma Plateau van Moorsel werd door de Vlaamse Regering goedgekeurd op 1 juni 2007. Het omvat vier inrichtingsprojecten landinrichting, waaronder het project Vlaams Stedelijk Gebied rond Brussel (VSGB). Het projectgebied werd echter uitgebreid met de gemeente Machelen zodat ook het deel van de Woluwevallei en de open ruimterestanten aldaar in het projectgebied komen te liggen. De naam van het project VSGB wordt daarom nu gewijzigd in 'Openruimtenetwerk Woluwebekken'.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De European Survey on Language Competences is een internationaal vergelijkend onderzoek op initiatief van de Europese Commissie dat de beheersing van vreemde talen door leerlingen in het secundair onderwijs in kaart moet brengen. Voor Vlaanderen werd bij de opvolging van het project opgemerkt dat voor het hoofdonderzoek de voorziene steekproef niet voldoende scholen, en dus ook leerlingen, uit de regio Brussel bevatte. Het is wenselijk meer scholen uit de regio Brussel op te nemen door een bijkomende steekproef te trekken. Dat vereist een addendum bij de kaderovereenkomst die is afgesloten met de Katholieke Universiteit Leuven voor de implementatie van het onderzoek in Vlaanderen. De Vlaamse Regering keurt dit addendum goed en machtigt de minister bevoegd voor onderwijs het te ondertekenen.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De procedure voor de projecten van het Onderwijskundig Beleids- en Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (OBPWO) is geregeld in een besluit van de Vlaamse Regering. Omdat bij decreet het college van inspecteurs-generaal niet langer bestaat, moet dit besluit ook in deze zin worden aangepast. De Vlaamse Regering wijzigt daarom principieel het besluit dat de procedure voor OBPWO regelt. Over dit besluit wordt het advies gevraagd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

In het kader van de inhaalbeweging in sportinfrastructuur via alternatieve financiering hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de DBFM-projecten voor het zwembad van Eeklo en van Westerlo. Met het oog op de selectie van de kandidaten in het kader van de toewijzingsprocedure van deze gunning keurt ze meteen ook het model van selectieleidraad goed met de procedure en de voorschriften.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Bart Van Camp diende op 7 oktober 2010 zijn ontslag in als regeringscommissaris bij de nv BAM. De Vlaamse Regering verleent hem nu met ingang van die datum eervol ontslag.

Url: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1286427815484

De Vlaamse overheid dankt u voor uw interesse.