Vechten tegen ongelijkheid in de gezondheidszorg

15/10/2010 13:57

Landsbond van Liberale Mutualiteiten

De Europese Commissie heeft 2010 uitgeroepen tot het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting en op 17 oktober vindt de werelddag van het verzet tegen armoede plaats. De Liberale Mutualiteiten maken van deze gelegenheid gebruik om het belang van de armoedebestrijding in de kijker te zetten.

De cijfers spreken voor zich. Eén gezin op 7 in België moet toekomen met minder dan 60% van het inkomen van een mediaan gezin. Net geen 15% van de gezinnen in België is arm of wordt door armoede bedreigd. Vrouwen, 65-plussers, alleenstaanden en alleenstaande ouders zijn de belangrijkste risicogroepen. Dit leren ons de resultaten van de EU-SILC enquête 2008.

Armoede ligt vaak mee aan de basis van gezondheidsproblemen: mensen in armoede hebben doorgaans een lagere levensverwachting en leven minder jaren in goede gezondheid. Bovendien botsen mensen in armoede op tegen een ongelijkheid in de gezondheidszorg. Volgens cijfers uit 'De sociale staat van Vlaanderen in 2009' hebben meer dan 6 op de 10 zieke of gehandicapte Vlamingen moeite om hun medische kosten te betalen. Omwille van het hoge remgeld en de hoge kosten wordt ook de aankoop van geneesmiddelen door sommige bevolkingsgroepen uitgesteld. Een kwart van de eenoudergezinnen stelt het gebruik van gezondheidszorg uit of af om financiële redenen. Maar hoe langer men wacht met naar de dokter, tandarts... te gaan, hoe groter de kans dat de kostprijs hoog oploopt. De Liberale Mutualiteiten ijveren daarom al lang bij de overheid voor een universele gezondheidszorg, die even toegankelijk is voor mensen in armoede. Zo pleiten de Liberale Mutualiteiten al geruime tijd voor de automatische toekenning van de derde betalersregeling aan mensen met een laag beschikbaar inkomen.

Omwille van hun bekommernis voor mensen in de armoede verlenen de Liberale Mutualiteiten ook een aantal tegemoetkomingen in het kader van de aanvullende verzekering. Leden met een OMNIO- of RVV-statuut krijgen een hogere tussenkomst voor hun verblijven in herstellingsverblijven. Ook voor kinderen die in binnenland in een (niet-)erkende instelling verblijven en voor mindervalide kinderen die verblijven in binnen- of buitenland voor gezondheidsbevorderende initiatieven wordt de tussenkomst verhoogd als hun ouders een OMNIO- of RVV-statuut hebben.

Gezondheidszorg moet toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom pleiten de Liberale Mutualiteiten op de dag van het verzet tegen de armoede bij de overheid om dringend actie te ondernemen. Maar ook op Europees vlak is er gelegenheid om stappen te ondernemen. De Europese Commissie heeft 2010 immers uitgeroepen tot het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. Als voorzitter van de Europese Unie is het voor de Belgische federale regering dus een uitgelezen kans om van armoedebestrijding een prioriteit te maken.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel