Gemeente Maastricht

Gemeente Maastricht staat voor scherpe keuzes

Begroting 2011: EUR 5,3 miljoen bezuinigen in 2011

15 oktober 2010

De gemeente Maastricht is van plan om de komende jaren fors structureel te bezuinigen. Het betreft een oplopend bedrag van EUR 5,3 miljoen in 2011 tot EUR 22,7 miljoen in 2018. Hiermee vangt het gemeentebestuur de verwachte rijksbezuinigingen voor Maastricht op. De stad blijft investeren in haar toekomst, met scherpe keuzes voor investeringen die direct bijdragen aan de economische vitaliteit van de stad. Het accent ligt daarbij op Maastricht Kennisstad, Cultuurstad en Woonstad.

Doelmatiger werken en een minder kostende ambtelijke organisatie is de belangrijkste bezuinigingspost. Hierop bezuinigt het college structureel een bedrag van EUR 11 mln. in de periode tot en met 2018, waarvan EUR 1 mln. in 2011. Er verdwijnen tenminste 140 gemeentelijke formatieplaatsen tussen nu en einde 2018. Dit gebeurt hoofdzakelijk via natuurlijk verloop. Ook wordt er gesneden in de inhuur van externen. Daarnaast streeft het college naar realisatie van regionale uitvoeringsbedrijven, zoals sociale dienst, belastingen, stadsbeheer, ICT, personeelszaken, vergunningen. Burgemeester en wethouders bezuinigen, zoals afgesproken in het coalitieakkoord, niet op veiligheid en armoedebeleid. Ook de WMO wordt daar waar mogelijk ontzien.

Hoewel verschillende media berichtten dat de rijksbezuinigingen wellicht minder omvangrijk worden dan aangekondigd, houdt het college vast aan een solide financieel beleid zoals dat thans in deze begroting is opgenomen.

Voor 2011 stelt het college een besparing door takenvermindering voor van ca. EUR 2,2 mln. structureel. In 2018 loopt dit op tot ca. EUR 3,6 mln. (16 procent van de totale bezuiniging). Dit betekent dat in 2011 onder andere minder verkeersprojecten, minder bodemsanering, ander beheer openbare ruimte in centrum en wijken en minder kinderopvang sociaal medisch geïndiceerde door de gemeente worden uitgevoerd. Voor de bezuinigingen op taken vanaf 2012 zijn inmiddels zoekgebieden gedefinieerd in de begrotingsprogramma's bestuur en dienstverlening, economie en werkgelegenheid, welzijn, programma kunst en cultuur, onderwijs openbare ruimte en buurtgericht werken en natuur milieu, water en afval.

Als laatste middel ziet de gemeente zich genoodzaakt om de inkomsten te verhogen via belastingen en leges van gemeentelijke diensten. Uitgangspunt is hierbij een geleidelijke aanpak, die parallel loopt aan het gemiddelde in vergelijkbare steden. Voor 2011 gaat het om het verhogen van enkele tarieven die niet kostendekkend zijn, en verhoging van de hondenbelasting die nu fors lager is dan het landelijk gemiddelde.

Samenwerking
De samenwerking met partners in de (Eu)regio groeit. De banden met de Heuvellandgemeenten zijn onlangs weer aangehaald. De centrale thema's zijn hier: hoe kan de bestuurskracht in gezamenlijkheid worden versterkt en kunnen de gemeenten operationeel verder samenwerken in de beleidsuitvoering.

Met de Euregio wordt constructief samengewerkt aan de kandidatuur van Maastricht Culturele Hoofdstad 2018. Met de Provincie Limburg werkt Maastricht samen in de lijn van het afgesloten convenant. Samen met de Universiteit wordt het convenant uitgevoerd onder andere bij de realisatie van een Life & Science campus. Met de woningcorporaties werkt de gemeente onder andere samen de buurtontwikkelingsplannen uit.

2012 en verder
Noodgedwongen is deze begroting min of meer een `tussenbegroting'. Veel informatie van het rijk over de bezuinigingen is immers nog niet beschikbaar. De effecten van het regeerakkoord op het gemeentefonds zijn nog niet inzichtelijk. De focus van deze begroting richt zich derhalve op het jaar 2011. Voor de bezuinigingen op taken vanaf 2012 zijn in `Krachten bundelen' zoekgebieden gedefinieerd in de begrotingsprogramma's. De uitkomsten van dit onderzoek en de concrete bezuinigingsvoorstellen worden in de kaderbrief 2011 uitgewerkt.