Vrijzinnigen geven om alle mensen, inclusief holebi'sen mensen met hiv

15/10/2010 15:53

UNIE VRIJZINNIGE VERENIGINGEN vzw

Sonja Eggerickx, voorzitter Unie Vrijzinnige Verenigingen, over uitspraken Leonard en kerkbelasting

Ik heb getwijfeld. Getwijfeld om te reageren op de uitspraken van Léonard. Want wat kan een vrijzinnig-humanist zeggen over uitspraken van het hoofd van de katholieke kerk zonder als antikatholiek bestempeld te worden?

De uitspraken van Léonard zijn inhumaan en getuigen van een gebrek aan empathie voor diegenen die lijden onder hiv. Hij is zich duidelijk ook niet bewust van het feit dat hiv ook kan overgedragen worden op een niet-seksuele manier. De reacties in de media, waaronder deze van Sensoa, beamen dit.

We horen nu vele stemmen uit de politiek. 85 procent van de financiële middelen voor levensbeschouwingen (religies en vrijzinnigheid) gaat in België naar de katholieke kerk. Open VLD pleitte gisteren voor een kerkbelasting, waarna sp.a en Groen! zich daarbij aansloten. De Unie Vrijzinnige Verenigingen, koepel van Nederlandstalige vrijzinnige verenigingen in Vlaanderen en Brussel, is al lang vragende partij voor een billijke herverdeling van de financiële middelen. Er is reeds veel denkwerk hierover gebeurd. De kerkbelasting botst bijvoorbeeld op de privacywetgeving. Het Verslag van de Commissie van Wijzen (over de federale financiering van de bedienaren der erediensten en de afgevaardigden van de Centrale Vrijzinnige Raad) (2005-2006) stelde een wetenschappelijk onderzoek naar de levensbeschouwelijke samenstelling van de bevolking voor. Dit onderzoek zou om de x aantal jaar moeten plaats vinden. Waarna de middelen verdeeld worden volgens de samenstelling van de bevolking. Duidelijk is dat er niet over één nacht ijs gegaan mag worden. Het is belangrijk dat er goed nagedacht wordt met alle betrokken partijen over hoe deze herverdeling het best vorm kan krijgen.

Ik ben vrijzinnig-humanist, dit betekent dat ik niet geloof in een god. Ik ben vrijzinnig-humanist, dit betekent dat ik humane waarden hoog in het vaandel hou. Ik ben vrijzinnig-humanist, dit betekent dat ik om anderen geef; of ze nu ziek zijn of niet, holebi zijn of niet, blank zijn of zwart, man zijn of vrouw, oud zijn of jong- Waarom? Omdat ze mens zijn.

Sonja Eggerickx

voorzitter Unie Vrijzinnige Verenigingen

0477/52 39 60

De Unie Vrijzinnige Verenigingen is de koepelorganisatie van alle Nederlandstalige Vrijzinnige Verenigingen in Vlaanderen en Brussel.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel