Politie Noord- en Oost Gelderland

|     |Putten - Hennepkwekerij opgerold                          |

De Politie Noord- en Oost-Gelderland heeft op vrijdagmiddag 15 oktober een hennepkwekerij ontmanteld in een schuur in het buitengebied van Putten. De aanpak van henneptelers heeft prioriteit voor de politie omdat dit strafbare feit vaak samen gaat met andere vormen van criminaliteit zoals overlast, grof geweld en witwassen. Waar mogelijk zet de politie in op het 'kaal plukken' van de criminelen.


De politie kwam de kwekerij op het spoor na een tip. In een schuur in het buitengebied van Putten zijn vrijdagmiddag 749 planten aangetroffen. De planten en kwekerijbenodigdheden zijn in beslaggenomen en worden vernietigd. Er is niemand aangehouden.


In de portemonnee treffen


In het verleden beperkte de aanpak van hennepplantages zich voornamelijk tot het ontruimen van de hennepplantages en uiteraard het aanhouden van de eigenaar. Nu wordt veel meer geïnvesteerd in het terug krijgen van het geld dat is verdiend met de hennepteelt, ook wel het wederrechterlijk verkregen voordeel genoemd. Zo wordt de crimineel daar getroffen waar het hem het meest raakt: in zijn portemonnee.
Kaal plukken


Vooral bij hennepkwekerijen is het relatief eenvoudig om criminelen financieel 'kaal te plukken' omdat je het strafbare feit al kunt bewijzen (de hennepteelt). Er wordt dan berekend hoeveel geld er ongeveer verdiend is met de hennepteelt. Dit hangt ondermeer af van het aantal oogsten die er zijn geweest. Als duidelijk is hoeveel geld er ongeveer met de criminele activiteit is verdiend, legt de politie beslag op bijvoorbeeld dure auto's, sieraden en woningen van verdachten. Bij de kwekerij in Putten bleek nog niet geoogst te zijn, men had er dus nog niet aan verdiend. Als dat wel zo was dan zou er op basis van de berekening beslag gelegd zijn op spullen of geld ter waarde van 50.000 euro.
Stijgende lijn


In 2008 en 2009 rolde de politie Noord- en Oost-Gelderland nog respectievelijk 93 en 122 kwekerijen. In 2010 werden tot nu toe al 137 kwekerijen opgerold. Hierbij werden in totaal ruim 45500 hennepplanten aangetroffen en vernietigd.


EINDE BERICHT


-----------------------

(





(

---- --