Ingezonden persbericht


=Persbericht=

Antwerpen, 15 oktober 2010

De kunst van communiceren

Handboek voor authentiek, krachtig en transparant communiceren in taal.

Op 8 november a.s. verschijnt bij Garant-Uitgevers het handboek 'De kunst van communiceren' geschreven door Inga Teekens. Het boek is geschreven voor iedereen die belang hecht aan de kracht van communiceren in taal en die kracht in eigen beheer wil hebben.

Strijd en conflicten
Werkdruk en het onderhouden van uiteenlopende relaties; gezin, familie en vrienden, staan vaak haaks op elkaar. De multi-tasking laat nauwelijks ruimte over voor communiceren over niet dagelijkse dingen en complexe situaties. Negatieve ervaringen waar niet in het hier en nu over is gecommuniceerd, leveren spanningen op die het welbevinden negatief beïnvloeden. Stress stapelt zich, vertrouwen vervaagt en de veiligheid brokkelt af. Over en weer wordt gebrek aan ruimte ervaren waardoor strijd in zicht komt. Alles en iedereen raakt gefrustreerd en er ontstaan conflicten die noch einde noch oplossing kennen. Eenmaal in die vicieuze cirkel is het moeilijk daaruit te komen.

Bewustzijn en reflectie
Teekens: 'Met bewustzijn en reflectie kunnen we communiceren op een manier die de ruimte steeds zo verdeelt dat er voor iedereen de benodigde ruimte is'. Bewustzijn en van daaruit keuzes maken, geeft sturing aan de kwaliteit van het leven. Reflecteren over mogelijke consequenties ondersteunt het maken van een keuze en vergroot zelfkennis. Teekens: 'Dan ontstaat er ruimte. Vanuit de ruimte die wij onszelf geven om onszelf te zijn, kunnen we de ander tegemoet treden'.

Handvatten
In toegankelijke taal beschrijft Teekens haar visie op communiceren uitgaande van het inzetten van wezenlijke nieuwsgierigheid en het nemen van eigen verantwoordelijkheid voor het communicatieproces. Hoewel communiceren een natuurlijk vermogen is, blijkt telkens weer dat handvatten nodig zijn. Het boek geeft deze ruimschoots aan de hand van speels geschreven voorbeelden, dialogen en bruikbare modellen voor directe toepassing. Daarbij bevat het handboek talrijke tips en analyseert het haarscherp welke 'valkuilen' om de hoek loeren in het communicatieproces.

Authenticiteit
In verbinding staan met de eigen innerlijke wereld geeft de mogelijkheid gevoelens en behoeften te erkennen en herkennen en deze een waardige plek te geven in de communicatie met onszelf en de omgeving. Verbale transparantie geeft kracht aan het woord; een waarborg voor authenticiteit. Authenticiteit weerspiegelt de innerlijke wereld. Teekens: 'We kunnen leren te communiceren vanuit eigenheid door te communiceren vanuit de innerlijke wereld over de innerlijke wereld. Door verantwoordelijkheid te nemen hoe we communiceren, laten we de authenticiteit van anderen intact en daarmee ook die van ons zelf'.

De auteur: Inga Teekens
Teekens (1953) is auteur van diverse boeken en publicaties over communicatie. Zij introduceerde het model van Geweldloze Communicatie in het Nederlands taalgebied en richtte Authenta op, Centrum voor Authentieke en Geweldloze Communicatie, gevestigd in Den Haag. Zij ontwikkelt communicatiemiddelen, coacht mensen, bemiddelt in conflicten, begeleidt cultuurveranderingtrajecten, leidt mensen op en geeft trainingen.

0-0-0-0



Ingezonden persbericht