OVAM reikt 'groenevent' awards uit

15/10/2010 17:00

OVAM

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege en de OVAM hebben vandaag de allereerste Groenevent Awards uitgereikt. De Groenevent Awards bekronen de milieuvriendelijkste evenementen van Vlaanderen voor hun inspanningen om de impact op het leefmilieu van hun evenement en van hun bezoekers zo laag mogelijk te houden. In de categorie 'sport' werd de wandeltocht 'de Internationale Tweedaagse van Vlaanderen' bekroond. In de categorie 'festivals' gingen twee laureaten lopen met deze nieuwe 'Oscar voor Vlaanderens milieuvriendelijkste festivals': 'Ieperfest' en 'Afro-Latino Festival'. De minister overhandigde de 3 laureaten een geldprijs van 2.000 euro.

Groenevent Awards bekronen ecologische topprestaties

De OVAM ontving een dertigtal kandidaturen. Elf evenementen ontvingen een nominatie voor de allereerste Groenevent Awards:

Afro-Latino Festival

Lokerse Feesten

Dranouter Festival

Beco-event

Folkfestival Ham

Ieperfest Hardcore Festival

Internationale Tweedaagse van Vlaanderen

Kampenhout Swingt

Maanrock

Mano Mundo

Villa Pace

Een jury met experts uit de milieu- en evenementensector beoordeelde de genomineerden op basis van hun behaalde cijfers in de eventscan en op basis van de geleverde inspanningen en prestaties van de organisatoren en hun bezoekers. Alle laureaten ontvingen een geldprijs van 2.000 euro en uiteraard eeuwige roem in milieuminnend Vlaanderen!

De laureaten van de Groenevent Awards 2010

De Internationale Tweedaagse van Vlaanderen, met als uitvalsbasis Blankenberge, werd door de jury bekroond voor hun aanhoudende inzet. Al jaren wordt het publiek duidelijk gesensibiliseerd en geïnformeerd, het terrein ligt er steeds onberispelijk bij, de afvaleilanden staan netjes en duidelijk opgesteld, - Speciale aandacht gaat naar hergebruik: van drankbekers en proceleinen servies t.e.m. de bepijling langs velden en (wandel-)wegen. En wanneer het niet herbruikbaar is...? Dan eten ze hun afval in Blankenberge gewoon op: duurzame streekproducten als gebakken vis worden simpelweg verpakt in brood!

Het Afro-Latino Festival uit Bree werd door de jury geselecteerd voor hun professionele en gestructureerde aanpak. Afro-Latino surft niet zomaar mee op de groene trend maar bekijkt ecologie ook op vlak van rendabiliteit. De organisatoren hebben een duidelijke visie en doen een beroep op cijfermateriaal om analyses te maken. Ze werken met een milieudraaiboek en een concreet duurzaam energieplan. Daarnaast staat een heus eco-team van vrijwilligers in voor het afvalbeleid.

"Ruwe bolster, groene pit", dat is kort samengevat het credo van het Ieperse hardcore festival Ieperfest. Zowel bij het publiek als bij de organisatoren is het een levenswijze om de ecologische voetafdruk zo beperkt mogelijk te houden. Op alle vlakken wordt bewust rekening gehouden met de effecten van hun evenement op het leefmilieu. Dit gaat van zeer professionele selectieve inzameling tot veganistische catering en hergebruik van kerkstoelen en asbakken. Afval wordt zo veel mogelijk vermeden. Het publiek wordt uitgebreid gesensibiliseerd en CO2 wordt vermeden of gecompenseerd. Ieperfest evalueert ook zijn milieuresultaten en houdt zo veel mogelijk cijfermateriaal bij om nadien te kunnen bijsturen en zo elk jaar een lagere ecologische voetafdruk te halen.

"Vanuit mijn dubbele bevoegdheid Leefmilieu en Cultuur heb ik bewust eco-cultuur als nieuwe beleidsdoelstelling in mijn beleidsnota "Cultuur" opgenomen. Ik wil ook de cultuursector bewuster laten omspringen met materialen, afval, water, CO2-uitstoot - De Groenevent-award geeft ook invulling aan deze doelstelling", aldus minister Joke Schauvliege.

Eventscan berekent ecologische voetafdruk

De 11 genomineerde events maakten gebruik van de gratis online Eventscan voor organisatoren van festivals en evenementen. De Eventscan werd in 2009 ontwikkeld en getest door de OVAM, naar het voorbeeld van de Eco-efficiëntiescan voor KMO's en bedrijven. Deze milieu-audit brengt op een eenvoudige manier de ecologische voetafdruk van de organisatie en haar bezoekers in kaart voor diverse thema's zoals afval, catering, ruimtegebruik, energie, - en geeft hen een duidelijk zicht op hun groeipotentieel.

Groenevent Award 2011

Na een succesvolle eerste editie komt er een vervolg op de Groeneven Award in 2011. De oproep zal in het voorjaar van 2011 gelanceerd worden. Alle info vindt u op de campagnewebsite www.ovam.be/groenevent of op onze facebookpagina www.facebook.com/groenevent.

Meer info:

Jan Verheyen - Woordvoerder

P.R. - Persdienst OVAM

Stationsstraat 110 - 2800 Mechelen

Tel.: 015 284 148

GSM.: 0479 890 746

woordvoerder@ovam.be

www.ovam.be/groenevent

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel