Gemeente Apeldoorn

Persbericht

Deventer, 13 oktober 2010

Voormannen Tempress Systems, Grolleman Coldstores en ECE Electric Cars trotse bezitters duurzame speldjes Dries Crama, voorzitter VNO-NCW, decoreert drie opmerkelijk innovatieve bedrijven

Op 12 oktober maakte VNO-NCW Stedendriehoek voorzitter Dries Crama een rondje Stedendriehoek om drie opmerkelijke en innovatieve ondernemers een speldje toe te kennen in het kader van de 'Duurzame 100'. Zij behoren nu tot een selecte groep mensen, die inmiddels een speldje mochten ontvangen de afgelopen maanden. Alle drie houden ze zich op een bevlogen manier bezig met een duurzame toekomst. Fokko Fentinga van Tempress Systems in Vaassen, Dick Grolleman van Grolleman Coldstores in Apeldoorn en Willem van der Kooi van ECE Electric Cars uit Lochem verbaasden Crama met hun ideeën en dromen.

Kennis én productie
Tempress Systems in Vaassen, onderdeel van het Amerikaanse Amtech, maakt sinds een rigoureuze omslag in 1995 productieapparatuur voor zonnecellen. Die vinden gretig aftrek, vooral in landen als China, Korea en Japan. Het bedrijf groeit op dit moment zo hard, zo vertelt directeur Fokko Pentinga, dat de tijd zelfs ontbreekt om de nieuwe hal te bouwen om de groei op te vangen. Crama is verrast dat een dergelijk high tech bedrijf 'gewoon' hier in de Stedendriehoek te vinden is: "Ik verwacht dat meer in Sillicon Valley of anders misschien in Eindhoven." Pentinga vertelt over de nauwe samenwerking met het Energie Onderzoekscentrum ECN in Petten, waar veel onderzoek naar schone energie zoals zonne-energie in een uitstekend geoutilleerd laboratorium plaatsvindt: "Het is van groot belang dat we als land blijven investeren in onze onderzoekscentra om onze kennis op peil te houden. Dan kan de productie ook gewoon hier plaatsvinden. Dat werkt uitstekend!"

Brrrrrrr
In de enorme koelhallen is de temperatuur zo'n min 22 graden Celsius. Ruim 11.000 pallets met voornamelijk vlees liggen er te wachten op hun volgende bestemming. De hallen en kantoren geven een visitekaartje af als exponent van de duurzaamheidsambitie van de gemeente Apeldoorn voor de Ecofactorij. Maar de ambities van Grolleman reiken nog verder. Zo onderzoekt hij samen met de buurbedrijven de mogelijkheid om in hun eigen energie te voorzien met behulp van windmolens. Voor de vestiging in Olst is hij bezig een volledig gesloten systeem te bouwen voor het koelwater. Crama complimenteerde directeur-eigenaar Dick Grolleman met zijn aandacht voor mens en milieu, waarmee hij zijn bedrijf op een verantwoorde manier laat groeien. Samen zijn ze het eens over de basis van die groei: slim ondernemerschap waarbij flexibiliteit en kwaliteit voorop staan.

Elektrisch rijdt net als een 'echte' auto
Als laatste kreeg Willem van der Kooi, directeur van ECE Electric Cars een 'Duurzame 100'-speldje. Ook hij is er verguld mee. Vanaf volgend jaar levert hij maar liefst 3.000 elektrische auto's per jaar af. "Zomaar vanuit Lochem!", glundert Crama, die zichtbaar geniet van het extreem stille ritje in de elektrische Volkswagen waartoe Willem hem uitnodigt. "Per kilometer betaal je anderhalve cent", zegt die, als hij bij terugkomst de stekker van de auto weer in het stopcontact steekt. Een aantal vooraanstaande politici rijdt in een van 'zijn' auto's, zo getuigt een muur vol met foto's. Van der Kooi laat vol trots foto's zien van een van zijn grootste klanten: Maleisië. "Daar is helaas het elektrische net nog niet in staat om de grote groei aan elektrische auto's te kunnen voorzien van stroom. Maar dat gaat wel gebeuren. We staan aan de vooravond van een enorme omslag." Daarvoor zorgt ook een andere grote klant, autofabrikant Geely uit China, die recent Volvo overnam. Bovendien zijn e r afspraken met de gemeente Amsterdam, die de aanschaf van elektrische auto's door particulieren flink subsidieert. Het streven is dat er in 2015 10.000 elektrische voertuigen rondrijden en een dekkend netwerk van oplaadpunten aanwezig is in de stad. Van der Kooi: "Ook voor een regio als deze waar inwoners vaak maar zo'n 50 tot 60 kilometer per dag rijden is de elektrische auto uitermate geschikt."

VNO-NCW Stedendriehoek-voorzitter Dries Crama zorgt er de komende maanden, samen met de voorzitter van de regio Stedendriehoek Andries Heidema, voor dat de 'Duurzame 100' op volle sterkte komt. In april 2011 is er een bijeenkomst voor de Stedendriehoek waar alle 100 leden eregast zijn. Aanmelden van kandidaten voor de Duurzame 100 en bekijken wie er inmiddels een speldje heeft gekregen kan via www.vno-ncwmidden.nl/stedendriehoek/Duurzame100.

Einde persbericht




Gemeente Apeldoorn