Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Studiedag "waar land water ontmoet"

Persbericht | 30 sep 2010 - 09:59

Lelystad - Van 16 t/m 24 oktober 2010 vindt de landelijke Week van de Geschiedenis plaats in Batavia. Het thema is dit jaar Land en Water. Op donderdag 21 oktober organiseren de Bataviawerf, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gezamenlijk een studiedag over schipbreuken met als titel `Waar land water ontmoet".

Drs. Alice Overmeer deed een promotieonderzoek bij Nieuw Land /Rijksuniversiteit Groningen en is inmiddels als onderzoeker maritieme archeologie verbonden aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij zal bij Nieuw Land spreken over scheepswrakken op het land en onder water. Hoe komen scheepswrakken onder de zeebodem terecht en hoe komt de kennis daarover weer boven water?

Drs. Arent Vos is maritiem historicus en archeoloog en is als onderzoeker betrokken bij de Bataviawerf. Hij zal spreken over de schipbreuk van de oorspronkelijke Batavia in 1629 voor de kust van Australië. Wat kunnen we leren uit het originele bronnenmateriaal? En hoe correspondeert dat met de archeologische vondsten ter plekke?

Dr. Wilma Gijsbers is conservator bij het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Haar lezing `Papieren wrakken boven water' gaat over het onderzoek naar de honderden gevallen van schipbreuk bij Texel in de periode 1575-1795 die gedocumenteerd zijn, maar die moeilijk te koppelen zijn aan werkelijk archeologisch onderzoek. Archeologen en historici profiteren onvoldoende van elkaars werk. Hoe nu deze informatie samen te voegen?

Aanvang van de studiedag is 10.00 uur bij Nieuw Land en het programma duurt tot 17.00 uur. Naast de lezingen kunnen de deelnemers ook deelnemen aan rondleidingen door prominente experts. Deelname is EUR 37,50 en is inclusief entree alle instellingen, rondleiding, lunch en informatiepakket bij binnenkomst. Aanmelden kan via aanmelding@nieuwlanderfgoed.nl. De betaling kan voldaan worden aan de kassa van Nieuw Land.

Kijk voor de volledige agenda en activiteiten op www.batavia.nl.
Zie het origineel

Gezamelijk persbericht van Nieuw Land, Bataviawerf en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.