Gemeente Etten-Leur

Open dag bij het Regionaal Archief West-Brabant in Oudenbosch

Persbericht van het Regionaal Archief West-Brabant

(Oktober 2010)



Van zaterdag 16 oktober t/m zaterdag 23 oktober is het weer Week van de Geschiedenis, met als thema `land en water'. Zoals gewoonlijk begint de Week van de Geschiedenis met Landelijke Archievendag waarop veel archieven in Nederland hun deuren openen. Ook het Regionaal Archief West Brabant aan de Beukenlaan 1d te Oudenbosch doet mee aan deze dag en is geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Aftrap Landelijke Archievendag

Op vrijdagavond 15 oktober 2010 van 19.30 tot 21.30 uur vindt de aftrap plaats van de Landelijke Archievendag. In de studiezaal van het RAWB wordt dan de lezing `Een ontdekkingsreis door de Zwartenbergse polder' gegeven door Ton van den Wijngaart. De passie van Ton voor de Zwartenbergse polder werd geboren toen hij onderzoek ging doen naar een gevelsteen in zijn pand. Hierna wilde hij meer weten over de Zwartenbergse molen waar zijn huis op uit kijkt. Uiteindelijk heeft dit spoorzoeken in het verleden een boek opgeleverd en geeft hij als Engelbrecht van Etten rondleidingen door de Zwartenbergse polder. In deze lezing beschrijft Ton hoe hij zijn onderzoek is begonnen en wat hij op deze ontdekkingsreis allemaal is tegengekomen in archieven en andere bronnen.

Landelijke Archievendag

Op zaterdag 16 oktober organiseert het Regionaal Archief West Brabant een open dag van 10.00 tot 16.00 uur in het kader van de Landelijke Archievendag. Om 11.00u wordt de nieuwe website van het Regionaal Archief West Brabant officieel gelanceerd. Wat valt er tijdens deze open dag nog meer te beleven in het archief?

* Vertoning van filmfragmenten met als thema `land en water' waaronder Watersnoodramp, water- en ijspret
* Een tentoonstelling over waterschap De Brabantse Delta
* Presentatie van gedigitaliseerde tekeningen en kaarten van het archief van de `eigenaren van de aanwassen onder Fijnaart'
* Presentatie over een waterrijk archief uit Hoeven

Tevens kunt u deze dag een uniek kijkje nemen in het archiefdepot wat normaal gesloten is voor publiek. Hier wordt uitleg gegeven over waterschade aan archieven en de gevolgen daarvan. De twee presentaties worden afwisselend gehouden. Kijk voor het volledige programma op: www.regionaalarchiefwestbrabant.nl

Raadsvergadering
Werk in uitvoering
Omgevingsvergunning

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 14 076

info@etten-leur.nl