Gemeente Enkhuizen

Inwoners Enkhuizen gratis naar het Westfries Museum op 16 oktober 2010

's Werelds oudste aandeel. Zo heet de expositie die nog tot 21 november 2010 te zien is in het Westfries Museum. De expositie draait hoofdzakelijk rondom het recent ontdekte unieke document van de VOC Kamer Enkhuizen in het Westfries Archief. Daarnaast is ook een andere archiefschat te bewonderen: het origineel van het Octrooi dat de Staten Generaal op 20 maart 1602 aan de VOC verleende en dat bij hoge uitzondering door het Nationaal Archief is uitgeleend. De tentoonstelling leidt u binnen in de wereld van de VOC, de grootste handelsonderneming van de zeventiende en achttiende eeuw. Een wereld van kooplieden, investeerders, avonturiers en onmetelijke rijkdom, maar ook van geweld, slavernij en corruptie. Voor de chte Enkhuizer dus zeker de moeite waard om te gaan bekijken.

Gratis
Omdat s Werelds oudste aandeel oorspronkelijk uit Enkhuizen komt, mogen inwoners uit Enkhuizen op zaterdag 16 oktober a.s. de tentoonstelling gratis bezoeken op vertoon van een geldig paspoort. Het Westfries Museum is op zaterdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Website
De tentoonstelling s Werelds oudste aandeel is een samenwerkingsproject van het Westfries Museum en het Westfries Archief, met medewerking van het Nationaal Archief en de Provinciale Atlas Noord-Holland. Omdat het aandeel het in zich heeft uit te groeien tot een icoon van het cultureel erfgoed in West-Friesland hebben het archief en het museum een website laten maken waarin de inhoud en het belang van het document worden toegelicht. U kunt de website via twee ingangen vinden, te weten www.oudsteaandeel.nl . Op de site is ook een korte film te zien die over de vondst van het document is gemaakt.