Gemeente Zoetermeer

Landelijke Archievendag: Land en water in Zoetermeer

historisch landmeten
Op zaterdag 16 oktober is de Landelijke Archievendag. Het Zoetermeerse gemeentearchief opent van 10.00 tot 16.00 uur haar deuren voor iedereen die geĂŻnteresseerd is in de geschiedenis van Zoetermeer. Wie tijdens de Landelijke Archievendag het bedrijfsrestaurant van het Stadhuis binnenloopt, waant zich in lang vervlogen tijden. Tussen 10.00 en 16.00 uur komt de geschiedenis van Zoetermeer tot leven.

Let op: in tegenstelling tot eerdere berichtgeving vindt de Landelijke Archievendag plaats in het bedrijfsrestaurant. Dit als gevolg van de brand in de centrale hal van het Stadhuis. Bezoekers kunnen via de ingang van het Stadhuis - met de lift - en via de Frankrijklaan 6 naar het bedrijfsrestaurant komen.

De organisatie Het Leege Land zorgt dat de geschiedenis van historisch landmeten tot leven komt. Geheel gekleed in achttiende-eeuwse kostuums geven landmeters, werklieden en een ingenieur een demonstratie. Verder laat papierschepper Frans Pelt het publiek de verschillende stappen zien van vezel tot velletje.

Ook dit jaar is de genealogische en archeologische werkgroep van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer aanwezig. De genealogische werkgroep helpt u graag op weg bij het napluizen van uw stamboom. De leden van de archeologische werkgroep vertellen over het conserveren van oude vondsten.

Voor jong en oud vertelt vanaf 13.00 uur verhalenvertelster Noord Marskramer haar verhalen die ze verzameld heeft over de hele wereld. Zoetermeer heeft altijd een de haat-liefdeverhouding gehad met het land en water. Drs. Ton Vermeulen (Historisch Bureau Het Fluitschip) vertelt er alles over tijdens zijn lezing om 12.00 en 14.00 uur.

Archiefstukken inzien
Bezoekers kunnen zich laten rondleiden door het gemeentearchief en verschillende archiefstukken bewonderen die met het thema 'Land en water' te maken hebben, bijvoorbeeld over de hoeveelheid uitgebaggerde turf in 1683. De rondleidingen zijn om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Van tevoren aanmelden is niet nodig.

De Landelijke Archievendag wordt sinds zeven jaar georganiseerd in het kader van de Week van de Geschiedenis, die dit jaar in het teken staat van 'Land en water'. De gemeente doet voor de zesde keer mee aan dit evenement.

Zie ook

* www.zoetermeer.nl/gemeentearchief