Ministerie van Defensie

Week van de Geschiedenis - Marinemuseum

Datum: 16 t/m 24 oktober 2010 Tijdstip: Locatie: Den Helder

Week van de Geschiedenis - Piratenspullen afkomstig van Hr. Ms. Johan de Witt In de Week van de Geschiedenis, met dit jaar als thema `Land en Water', brengt het Marinemuseum 2 geheel nieuwe museumroutes.

expositie kunnen bezoekers met een mobiele telefoon een zogenaamde `tag' fotograferen. Op hun beeldscherm verschijnt dan een historische of hedendaagse persoon die meer over het object vertelt. Bezoekers kunnen hun eigen telefoon gebruiken of een toestel lenen bij de kassa.

`Voor veiligheid op en vanuit zee' In de zogenaamde routes mobiles staat de huidige slogan van de Koninklijke Marine `Voor veiligheid op en vanuit zee' centraal. Het publiek beleeft hoe de marine die veiligheid in 2010 waarborgt, maar leert tegelijkertijd hoe dat in het verleden ging. Er is keuze tussen een route over piraterij en piraterijbestrijding (veiligheid op zee) en een route over zogenaamd expeditionair optreden. (veiligheid vanuit zee).

De routes mobiles zijn ontwikkeld in het kader van het project `Hollanders over zee'.

In dit project nemen naast het Marinemuseum, ook het Westfriesmuseum te Hoorn en het Maritiem enJuttersmuseum op Texel deel. In de Week van de Geschiedenis kunnen bezoekers ook in Hoorn en op Texel voor het eerst meedoen aan de nieuwe museumroutes.

De routes zijn gedurende deze week gratis in ieder museum verkrijgbaar.

In het kader van Hollanders over Zee is ook een bijbehorend educatief pakket ontwikkeld voor middelbare scholieren.

Meer informatie vindt u binnenkort op www.hollandersoverzee.nl en www.weekvandegeschiedenis.nl