NCRV

Una Voce Particolare

Una Voce Particolare: Le Nozze di Figaro (Mozart)

Zaterdag 16 oktober
20.15 uur, Nederland 2

In deze aflevering van het NCRV-programma Una Voce Particolare neemt presentator Ernst Daniël Smid de kijker mee naar Le Nozze di Figaro. Deze opera van Wolfgang Amadeus Mozart ging in 1786 in Wenen in première. De kandidaten zijn Michele Filanti, Stephan Janssen, Femke Snel, Claudia Heuel en Madicken de Vries.

Het verhaal van Le Nozze di Figaro: Graaf Almaviva en Gravino, Rosina, zijn inmiddels heel wat jaren getrouwd en de liefde lijkt wat bekoeld, temeer daar de graaf nogal wat amoureuze avontuurtjes heeft. Susanna, de dienstmaagd van de gravin, wil trouwen met de bediende van de graaf, Figaro, voorheen de barbier van Siviglia.

Om te kunnen trouwen moeten ze echter toestemming van de graaf hebben, die zelf een oogje op Susanna heeft, en zijn oude feodale recht van de eerste nacht met haar, wil uitvoeren. Samen met de gravin bedenkt Susanna een plan om de graaf in de val te laten lopen en zijn ware aard als vrouwenversierder te onthullen. De graaf zelf bedenkt een plan om Figaro te laten trouwen met een veel oudere vrouw, Marcelina, oud genoeg om zijn moeder te zijn.. wat ze later overigens ook blijkt te zijn. Figaro heeft een schuld aan deze Marcelina nooit ingelost en de voorwaarde was dat hij in dat geval met haar zou trouwen.

Het sfeervolle muziekprogramma Una Voce Particolare neemt de kijker mee naar dramatische en ontroerende opera- en musicalverhalen. Tijdens elke aflevering staat één opera of musical centraal en zingen amateurzangers en âzangeressen prachtige ariaâs en songs uit dit verhaal. De hoogtepunten uit de meest geliefde operaâs en musicals passeren de revue, met vocale bijdragen van Ernst Daniël Smid. De kandidaten worden begeleid door LâOrchestra Particolare onder leiding van dirigent Jan Stulen. De operaâs en musicals worden gespeeld in moderne kostuums en met hedendaagse decors.

Uit honderden zangers en zangeressen afkomstig uit alle windstreken en zelfs van over de grens zijn 35 kandidaten geselecteerd. Een professionele jury - bestaande uit de Nederlandse, internationaal bekende sopraan Charlotte Margiono, musical- en operaregisseur Jeroen Lopes Cardozo en musicalexpert Hans van Willigenburg - kiest uit elke aflevering een winnaar, die in Il Grande Finale op 6 november strijdt om de titel La Voce Particolare: de bijzondere stem.

Kijk ook op http://unavoceparticolare.ncrv.nl/