Plan Nederland

Wereldvoedseldag in teken van minder verspilling

12 oktober 2010

Op Wereldvoedseldag, zaterdag 16 oktober, wordt dit jaar aandacht gevraagd voor de enorme verspilling van voedsel en de wereldwijde impact daarvan. Ruim 40 procent van het voedselaanbod gaat ergens in de keten tussen ploeg en bord verloren. Zo gooit de Nederlandse consument 10 procent van hun eten in de vuilnisbak, terwijl tegelijkertijd een miljard mensen te maken hebben met chronisch voedselgebrek. Met het lespakket 'Grow Your Meal' betrekt Plan Nederland ook basisschoolleerlingen bij het voedselvraagstuk.

Ter gelegenheid van Wereldvoedseldag wordt in bioscopen in zes Nederlandse steden een filmevenement georganiseerd met als centrale vraag: minder afval, minder honger? Tijdens dit evenement gaat ook de door Plan gefinancierde documentaire 'Ondervoeding de Wereld uit - Bolivia aan zet'. Deze film laat zien dat ondervoeding bij jonge kinderen kan worden aangepakt, mits er consistentie komt in beleid en ministeries van Gezondheidszorg, Landbouw en Handel de handen ineen slaan.

Voedselzekerheidsprogramma's
In de strijd tegen honger en ondervoeding voert Plan wereldwijd voedselzekerheidsprogramma's uit, onder meer in Bolivia, Bangladesh, Ethiopie, Indonesie, Nicaragua, Peru en Ghana. In deze programma's werkt Plan aan het verhogen van voedselproductie, het verbeteren de beschikbaarheid van voedsel en aan een beter gebruik van voeding op gezinsniveau.

Plan Nederland betrekt in eigen land ook basischoolleerlingen bij het voedselvraagstuk. Met het lespakket 'Grow Your Meal' leren kinderen aan de hand van een spannend spel onder meer over kinderrechten, het leven van kinderen in ontwikkelingslanden, het belang van gezonde voeding en over ontwikkelingssamenwerking.

Links:

http://www.wemos.nl

http://www.growyourmeal.nl
""
4dingen_campagnemeisje.jpg