Gemeente Cromstrijen


Nieuwe expositie in speldenmuseum: Vuurtorens en watertorens

(13-10-2010)

Naar aanleiding van de Week van de Geschiedenis, met als thema Land en Water, organiseert speldenmuseum Pin Art Gallery in Klaaswaal een nieuwe expositie. De Week van de Geschiedenis duurt van 16 tot en met 24 oktober 2010. De expositie is ook daarna nog te bezichtigen tot 30 april 2011.

Vuurtorens en watertorens in Speldenmuseum Pin Art Gallery Vuurtorens vinden we in de steden en dorpen aan onze kust. In vroeger tijden oriënteerden zeelieden zich op de vuren op de torens. Daaraan konden ze zien waar zich een haven bevond. De oudste vuurtoren is de bekende Brandaris op Terschelling. Deze dateert van 1593. Tot in de negentiende eeuw werd op de torens een vuur gestookt. De vuren werden later vervangen door olielampen en daarna door elektrisch licht. Door de voortschrijdende techniek aan boord van schepen zijn de vuurtorens niet meer nodig. Maar door hun plaats en vorm zijn ze karakteristiek voor het kustgebied.

De bouw van watertorens startte in de tweede helft van de 19e eeuw. De eerste toren is gebouwd in 1856 in Den Helder. De komst van de torens betekende een grote verbetering van de volksgezondheid. Door het gebruik van zuiver drinkwater konden besmettelijke ziektes als cholera en tyfus worden teruggedrongen. Een groot deel van de watertorens is door de de komst van nieuwe technieken buiten gebruik gesteld. Doordat diverse architecten zich met de bouw hebben beziggehouden is er een grote verscheidenheid in vorm en structuur.

Openingstijden Pin Art Gallery

* Woensdag en vrijdag 14.00 - 17.00 uur, zaterdag 10.00 - 17.00 uur.
* Andere tijden mogelijk na telefonische afspraak.
* Tijdens week van de geschiedenis extra openingstijden op zondag 17 oktober en 24 oktober van 10.00 - 17.00 uur.