Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Land en water bij de Rijksdienst

Persbericht | 13 okt 2010 - 12:09

Op zaterdag 16 oktober is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort geopend. In het kader van de Week van de Geschiedenis én de Landelijke Archievendag laten we met verschillende presentaties zien hoe en waarom Nederland en het water zo nauw verweven zijn met elkaar.

Wat is er te zien en te doen?

o Op bijzondere paleogeografische kaarten ziet u hoe de veranderingen van land en water en water en land zijn geweest gedurende 30.000 jaar. o In Nederland liggen veel wrakken onder het land waar vroeger water was. Honderden gelokaliseerde schepen zijn te zien op speciale kaarten. o Hoe doen duikers onderzoek naar een scheepswrak? Wat heeft de duiker aan en wat neemt hij mee? Hoe wordt een wrak beschermd tegen afbraak? o Wat gebeurt er als een wrak gevonden wordt? Hoe wordt alles in kaart gebracht, getekend, het schip gelicht en geconserveerd? U maakt kennis met het hele proces.
o Wat nam men zoal mee aan boord? Op zaterdag stellen we een scheepsinventaris ten toon.
o De bottenspecialist van de Rijksdienst laat u zien hoe wij weten wat men at aan boord. Vele miniscule haringbotjes zijn gevonden en ander restmateriaal.
o Aan de hand van een onlangs in Vleuten gevonden schip demonstreren we hoe we met een tekenarm een model op schaal tekenen. Met een stuk hout kunt u zelf met de meetarm aan de slag.

Fototentoonstelling

Het is de combinatie die de essentie vormt van het Nederlandse cultuurlandschap: land en water. Vanaf het allereerste begin heeft de Nederlander van het hem omringende water gebruikgemaakt en het tegelijk bestreden.
Ons cultureel erfgoed weerspiegelt deze geschiedenis: van de Amsterdamse grachtengordel tot de molens van Kinderdijk, van de haven van Rotterdam tot de Stormvloedkering in de Oosterschelde. Met een keuze uit zijn omvangrijke fotocollectie laat de Rijksdienst dit zien.

Jeugd

In eerste kwart van de zeventiende eeuw verging het beurtvaardersschip De Johanna. Wat waren de laatste woorden van de kapitein? Aan boord zijn nog eieren, schoenen en voedselresten gevonden. Zaterdag start voor de jeugd de zoektocht naar de ondergang van de Johanna.

Aan de hand van een leskist kunnen kinderen op donderdag 21 oktober actief deelnemen aan een spannende workshop over het vergaan van dit schip.

Rondleidingen

De gehele dag zijn er gratis algemene rondleidingen door het gebouw. Deze starten elk half uur vanaf 10.15 uur. Aanmelden is niet nodig. Een deel van de collecties bij de Rijksdienst is kwetsbaar en daarom veilig opgeborgen en gewoonlijk niet te bezichtigen. Deze dag wordt hiervoor een uitzondering gemaakt.
Medewerkers van de afdeling Archief, Bibliotheek en Collecties zijn aanwezig om ook hier speciale rondleidingen te verzorgen.

Nieuw boek over Amersfoortseweg

Onlangs is het boek Wegh der weegen verschenen over de geschiedenis van de Amersfoortseweg tussen 1647 en heden. Co-auteur is Rijksdienst-medewerker Jaap-Evert Abrahamse. Dit bijzondere boek is zaterdag met reductie bij de Rijksdienst te koop.

Land en water

Zaterdag 16 oktober, 10.00-17.00 uur
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Smallepad 5
Amersfoort