Rijksmuseum van Oudheden


---
VOORAANKONDIGING

2 juni 2010

'Egyptische Magie' in Rijksmuseum van Oudheden

Met de tentoonstelling 'Egyptische Magie' brengt het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) deze winter de magische wereld van het oude Egypte naar Leiden. Te bewonderen zijn meer dan 300 objecten uit de tijd van de farao's, afkomstig uit de Egyptische collecties van o.a. het RMO zelf, het British Museum en het Louvre. Manshoge beelden van priesters en goden, bezwerende en kwaadafwerende formules op papyrus, tovergerei en amuletten laten zien hoe magie in het oude Egypte onlosmakelijk vervlochten was met het leven van alledag en dat daarvan nog steeds elementen te herkennen zijn in onze hedendaagse (bij)geloven en rituelen. De tentoonstelling is te zien van 16 oktober 2010 tot en met 13 maart 2011.

In het Egypte van duizenden jaar geleden was magie heel vanzelfsprekend. De Egyptenaren geloofden dat de goden leven en dood in handen hadden, en dat magie de enige manier was waarop de mensen daarop invloed konden uitoefenen. Ook zagen ze magie als verklaring voor de wonderen van de natuur, zoals een zonsverduistering, de groei van gewassen en het jaarlijks stijgen en dalen van het water in de Nijl. Magie en toverij werden dan ook volop beoefend, niet alleen in de tempels maar ook thuis, zowel aan het hof als op het platteland. Al deze rituelen, bezweringen en toverkunsten komen in 'Egyptische Magie' uitvoerig aan bod. Bovendien is er aandacht voor het voortleven van de Egyptische magie in latere culturen en religies, zelfs tot in het heden. Bij de tentoonstelling verschijnt een full colour publicatie van RMO-conservator en egyptoloog Maarten Raven (¤ 29,95) en een special van het magazine vvan Vriendenvereniging RoMeO (¤ 2,95).

Bij 'Egyptische Magie' hoort een breed activiteitenprogramma, zowel in het museum als daarbuiten. Zo zijn er een lezingenreeks, een muziekavond rond Mozarts Egyptische sprookjesopera 'Die Zauberflöte' en films tijdens het Leids Filmfestival (28-30 oktober). Verder staan er diverse rondleidingen, cursussen en een reis naar Egypte op het programma. In samenwerking met de Universiteit Leiden organiseert het museum het symposium '5000 jaar magie in Egypte: traditie en vernieuwing' (22 november). Het activiteitenprogramma staat op www.rmo.nl (vanaf maandag 14 juni).

'Egyptische Magie' kwam tot stand met dank aan het Louvre (Parijs), het British Museum (Londen), het Allard Pierson Museum (Amsterdam), de Bibliotheca Philosophica Hermetica (J.R. Ritman Bibliotheek, Amsterdam), het Leids Papyrologisch Instituut (Leiden), Museum Boerhaave (Leiden) en het Wereldmuseum (Rotterdam).