Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam/Alkmaar, 8 september 2010

Toppers Amsterdam Marathon vastgelegd


- Paul Kirui en Chala Dechase op herhaling in Amsterdam -

De organisatie van de Amsterdam Marathon heeft afgelopen week diverse buitenlandse toppers vastgelegd voor komende editie. Het grote Ethiopische talent Chala Dechase is er een van. Dechase debuteerde in 2008 in Amsterdam en wil op het snelle parcours een wereldtijd neerzetten. Ook Paul Kirui, de Keniaan die Amsterdam in 2008 won, staat aan de start, samen met landgenoot Wilson Chebet. De Amsterdam Marathon, georganiseerd door Le Champion, vindt plaats op 16 oktober.

Chala Dechase is een natuurtalent, zoals wel vaker wordt geschreven over de Ethiopische hardlopers, maar Dechase is een verhaal apart. Pas in 2008 debuteerde hij op het internationale strijdtoneel en brak direct door. Tijdens de Amsterdam Marathon, de afstand waarop hij eveneens in dat jaar debuteerde, kwam de Ethiopiër tot 2.08.31 en finishte daarmee als tweede, achter Paul Kirui. In januari van dit jaar, daagde Dechase wereldrecordhouder Haile Gebrselassie uit in Dubai. De meer ervaren Gebrselassie ging er na 40 kilometer vandoor. Dechase haalde twee minuten van zijn persoonlijk record af en kwam tijdens zijn tweede marathon ooit tot 2.06.33, slechts 24 seconden achter zijn landgenoot. Dechase traint in Ethiopië in de groep van Getaneh Tessema.

Op 16 oktober daagt hij Paul Kirui weer uit. De Keniaan doet al veel langer internationaal van zich spreken. Zo won hij in 2004 goud tijdens de wereldkampioenschappen halve marathon in New Delhi. Hij won twee keer de halve marathon van Berlijn en heeft een persoonlijk record van 2.06.44 achter zijn naam staan op de hele afstand. In Seoul liep hij dit jaar de snelste tijd in drie jaar, 2.07.35.

Een andere relatieve nieuwkomer is de Keniaan Wilson Chebet. Hij liep al vier keer onder het uur op de halve marathon. Hij woont in Eldoret en traint in een eigenhandig samengestelde groep. Chebet debuteert op de marathon.

Foto: Kopgroep Amsterdam Marathon 2009

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht