Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

28 SEPTEMBER 2010

Inventaris overgedragen familiearchief gereed

Marjan Berk geeft 16 oktober lezing voor het Zeeuws Archief

MIDDELBURG - Schrijfster Marjan Berk geeft zaterdag 16 oktober om 16.00 uur de lezing 'Het bloed kruipt.' voor het Zeeuws Archief te Middelburg. Na afloop wordt de inventaris gepresenteerd van het familiearchief dat de schrijfster raadpleegde voor het schrijven van het boek Het bloed kruipt. uit 2005. Naar aanleiding van de publicatie is dit jaar het archief Familie Van de Wall geschonken aan het Zeeuws Archief. Dit voorjaar verscheen opnieuw een familiegeschiedenis van de hand van Marjan Berk: Het schreien niet verleerd.

Marjan Berk signeert haar werk na de lezing en de presentatie van de archiefinventaris. De lezing is gratis toegankelijk voor Vrienden van het Zeeuws Archief. De normale toegangsprijs bedraagt 5 euro. Locatie: Hofpleinkerk tegenover het Zeeuws Archief.

Zoektocht naar Zeeuwse roots
Marjan Berk (Zeist, 1932) schreef in 2005 Het bloed kruipt.Op zoek naar Jacob Cats. Het boek verhaalt over Marjan Berks zoektocht naar haar Zeeuwse roots en de vermeende afstamming van Jacob Cats. Dit voorjaar verscheen haar nieuwste boek: Het schreien niet verleerd, opnieuw een familiegeschiedenis. Marjan Berk maakte carrière als actrice en presentatrice in de wereld van cabaret, musical, toneel, radio en televisie. Toen het beroep van actrice haar weinig voldoening meer bracht, verlegde ze haar koers naar het schrijven. In 1980 debuteerde Berk met het Bezuinigingskookboek, dat ze schreef in samenwerking met Jeroen Krabbé.

- Schenking familiearchief -

Schenking familiearchief
Het idee van overdracht van het familiearchief ontstond na het verschijnen van het boek Het bloed kruipt. Op zoek naar Jacob Cats. Het archief Familie Van de Wall is dit jaar geschonken aan het Zeeuws Archief door een achterneef van Marjan Berk, de heer dr. Joost W.M. van de Wall te Leusden. De stamvader van de Van de Walls op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden was Johan Frederik van de Wall, in de Bataafs-Franse Tijd baljuw van Zierikzee. Via zijn moeder stamt de schenker ook af van Leonardus Ferleman (1726-1794), verzamelaar en directeur van het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. In het familiearchief zijn veel gegevens te vinden over de familieleden op Schouwen-Duiveland, bijvoorbeeld over de negentiende-eeuwse arts Hubert Willem Ferleman te Zierikzee. De inventaris wordt online raadpleegbaar op de website archieven.nl, waarin alle archieftoegangen van het Zeeuws Archief zijn opgenomen. Het archief is geïnventariseerd door Sander den Haan, medewerker van het Zeeuws Archief.

Zesde lezing op rij voor Vrienden van het Zeeuws Archief De lezing is georganiseerd door de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief en werd mede mogelijk gemaakt door boekwinkel De Drvkkery te Middelburg. De lezing door Marjan Berk is de zesde op rij: in voorgaande jaren vertelden Annejet van der Zijl, Arthur Japin, Hans Goedkoop, Nelleke Noordervliet en Cees Fasseur over het belang van archieven in hun werk. Zaterdag 16 oktober is de Dag van de Vrienden van het Zeeuws Archief. De Vrienden bestaan uit 160 donateurs en 45 vrijwilligers.

Landelijke archievendag
De lezing van Marjan Berk maakt onderdeel uit van het programma van de landelijke archievendag, zaterdag 16 oktober, in het Zeeuws Archief. Onder de titel 'Landhonger en zeedrift' brengt het Zeeuws Archief een gevarieerd programma. Kijk voor meer informatie op www.zeeuwsarchief.nl


---

Persinformatie
Voor meer informatie en of het bijwonen van de lezing kunt u contact opnemen met: Sander den Haan, archiefmedewerker en inventarisator van het familiearchief, of Roosanne Goudbeek, communicatiemedewerker bij het Zeeuws Archief, telefoon 0118 678800, info@zeeuwsarchief.nl.


---- --