Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 6 oktober 2010

Home Movie Day in EYE
Amateur- en familiefilms op het grote doek

Wie nog (oude) familiefilms op zolder heeft liggen kan ze zaterdag 16 oktober meenemen naar EYE Film Instituut Nederland. EYE en digitaliseringsbedrijf SuperSens presenteren op deze dag voor de vierde keer de Home Movie Day, een internationaal eerbetoon aan de amateurfilm, dat jaarlijks in verschillende landen wordt georganiseerd. Iedereen kan zijn familiefilms in EYE gratis laten controleren, schoonmaken en repareren, waarna ze op het witte doek zijn te bewonderen. Dit jaar is er aandacht voor de conservering en presentatie van smalfilm, van museale verwerving tot vertoning in de zaal. Speciale gast is Annamaria Motrescu van de Universiteit van Cambridge. Zij vertoont een selectie homemovies uit de voormalige kolonie Brits-Indië. Home Movie Day, 16 oktober van 12.00 tot 18.00 in EYE (Vondelpark 3, Amsterdam), toegang gratis.

De laatste jaren is er onder historici veel belangstelling voor amateurfilms als tijdsdocument. Veel films worden echter weggegooid of liggen op rommelzolders te verstoffen. Om dit te voorkomen is in 2002 de internationale Home Movie Day in het leven geroepen, die sinds 2007 ook in Nederland plaatsvindt. Ook dit jaar mag Amsterdam zich weer verheugen op de deelname van gastarchieven, filmwetenschappers, regionale filmclubs en een bijzondere presentatie van koloniale homemovies uit voormalig Brits-Indië.

Reparatie, advies en vertoning
Vanaf 12.00 uur kan iedereen in EYE terecht met (oude) familiefilms op 8mm-, super-8-, 9,5mm- en 16mm-formaat. De films worden gecontroleerd en indien nodig schoongemaakt en gerepareerd door EYE-conservatoren en smalfilmspecialisten van SuperSens. Daarna worden ze op het grote doek vertoond. Ook krijgen bezoekers advies over de beste bewaarcondities voor hun films en wordt live gedemonstreerd hoe de films kunnen worden overgezet op dvd of andere digitale dragers. Defecte projectoren kan men gratis laten repareren en er worden filmlampen en andere filmmaterialen verkocht.

Prijsuitreiking
Aan het eind van de Home Movie Day reiken EYE en SuperSens een prijs uit voor de opvallendste amateurfilm van de dag, die aansluitend aan de prijsuitreiking opnieuw wordt vertoond. De film zal door EYE i.s.m. Haghefilm worden gerestaureerd, geconserveerd en gedigitaliseerd. De bekroonde films van vorig jaar zijn inmiddels gerestaureerd en aan de EYE-collectie toegevoegd. Ook deze films worden vertoond en vergezeld van commentaar door de makers.

Digitalisering van smalfilm
Tijdens Home Movie Day presenteert SuperSens een zelfgebouwde HD-scanner, waarmee smalfilms worden gedigitaliseerd. Door digitalisering zijn relatief anonieme homemovies makkelijker in een historische context te plaatsen: goed voorbeeld is de website Oorlog in Blik, waarop een zo volledig mogelijk en geannoteerd overzicht wordt gegeven van door amateur- en professionele filmers gemaakte opnamen uit de Tweede Wereldoorlog. De website is mogelijk gemaakt door de samenwerking van regionale en nationale filmarchieven en zal worden toegelicht door Oorlog in Blik-medewerkers Monique Brinks en Bastiaan Blaauw.

Filmprogramma's
Behalve films van bezoekers vertoont EYE themaprogramma's met korte amateurfilms uit de collecties van onder meer EYE, SuperSens en de Leidse Video en Smalfilm Liga. Dit jaar is er speciale aandacht voor de techniek van de smalfilm, waarvan de conservering, digitalisering en vertoning tamelijk gecompliceerd is. Experts van de Leidse Video en Smalfilm Liga geven toelichting bij een eind jaren veertig ontwikkeld systeem voor de projectie van 16mm-3D-materiaal, een filmhistorische rariteit. SuperSens presenteert de werking van een 8mm-widescreenprojector en licht de digitalisering van super-8-films met waterschade toe. Erwin Verbruggen (Beeld en Geluid) vertelt over het project 'digitalisering van het Smalfilmmuseum' aan de hand van voorbeelden uit de collectie.

Speciale gast is filmwetenschapper dr. Annamaria Motrescu van het Centre of South Asian Studies van de Universiteit van Cambridge, dat een collectie herbergt van driehonderd amateurfilms uit de Britse koloniën uit de periode 1911-1956. In het programma 'Colonial Home Movies from South Asia' vertoont zij een bijzondere selectie homemovies uit Brits-Indië die een unieke kijk geven op het leven in India in de laatste dagen van het Britse Rijk.

Programma Home Movie Day 2010, 12.00-18.00, toegang gratis

ZAAL 2 Projectie van familiefilms

12:45 deur open;
13:00 welkomsttoespraak EYE en SuperSens;
13:10 vertoning homemovies;
18:00 bekendmaking winnende film;
18.10 vertoning bekroonde film en feestelijk afsluiting.

ZAAL 1 Presentaties van archieven en erfgoedinstellingen

13:00-14:30 EYE: vertoning prijswinnende en gerestaureerde films Home Movie Day 2009, nieuwe conserveringen en 3D-smalfilms uit de collectie; 14:45-15:15 Annamaria Motrescu: 'Colonial Home Movies from South Asia'. Film collections held by the Centre of South Asian Studies, University of Cambridge; 15:30-17:00 SuperSens, Beeld en Geluid en Oorlog in Blik: presentaties van bijzondere projecten waarin de digitalisering van smalfilms centraal staat; 17:15-18:00 Leidse Video en Film Liga: demonstratie 16mm-3D-projectiesystemen en super-8-films uit eigen collectie.

Home Movie-markt

12:00-18:00: Inspectie filmmateriaal, reparatie apparatuur, Filmtent projectie, conservering en verkoop

12:00-18:00 Demonstratie digitalisering van familiefilms: SuperSens 14:30-18:00 Demonstratie 16mm film loop systeem: Ruud Molleman 15:00-18:00 Projectie dubbel 8 Technirama: Frans Schuller

18:00-18:30 Ophalen vertoonde films bij de ophaal Balie




Ingezonden persbericht