Ingezonden persbericht


PERSBERICHT SIEBOLDHUIS
Datum: 8 oktober 2010
Plaats: Leiden

Activiteit in het SieboldHuis

Louis van Gasteren in het SieboldHuis
> Zaterdag 16 oktober om 13.00 uur en om 15.00 uur

In het kader van het thema "Land en water" tijdens de Week van de Geschiedenis 2010 bezoekt veelvoudig gelauwerd filmmaker Louis van Gasteren het SieboldHuis op zaterdag 16 oktober. Om 13.00 uur en om 15.00 uur vertoont het SieboldHuis zijn film In een Japanse stroomversnelling. Van Gasteren beantwoordt na de film alle vragen vanuit het publiek.

Met de filmvertoning van In een Japanse stroomversnelling (2002) van filmmaker Louis van Gasteren vraagt het SieboldHuis aandacht voor de belangrijke maar in vergetelheid geraakte bijdrage die de Nederlanders hebben gehad in Japan. De film is in Japan bekroond.

Elf Nederlandse wateringenieurs werden aan het einde van de negentiende eeuw naar Japan gehaald om havens toegankelijk te maken en rivieren bevaarbaar voor de grote stoomschepen van de nieuwe tijd. Onder hen waren Johannis de Rijke, George Escher en Anthonie Rouwenhorst Mulder. Tot op vandaag de dag worden deze Hollandse watermannen geëerd in Japan met vele standbeelden en gedenkplaten, recreatieparken, films en toneelstukken.

De filmvertoning maakt deel uit van de tentoonstelling Hollandse watermannen in Japan. Op 23 oktober zal Louis van Gasteren in Museum Boerhaave ook een lezing geven over het belang van het NAP en Japan.

Louis van Gasteren in het SieboldHuis.
Op 16 oktober om 13.00 uur en om 15.00 uur bij de filmvertoning van In een Japanse stroomversnelling.

De filmvertoning is mede mogelijk gemaakt door Rijkswaterstaat.

Japanmuseum SieboldHuis
Bezoekadres: Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org

Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en CJP geldig.

---

Noot voor de redactie,