Ingezonden persbericht


English text below

zaterdag 16 oktober in SYB:

feestelijke presentatie

TRISTES TROPIQUES: ILLUSTRATIONS HORS TEXTE
Laurence Aëgerter en Ronald van Tienhoven

16 uur
overige openingstijden: vrijdag (work in progress), zaterdag en zondag (tentoonstelling) van 13 tot 17 uur Hoofdstraat 70 Beetsterzwaag www.kunsthuissyb.nl

Het dorp Beetsterzwaag vormt de tijdelijke setting voor een kunstproject van Laurence Aëgerter en Ronald van Tienhoven in het kader van het residency-programma van Kunsthuis SYB. Claude Lévi-Strauss' invloedrijke publicatie Tristes Tropiques (1955) vormt het vertrekpunt voor een reenactment van de intieme en onthullende foto's die de Franse antropoloog maakte van Braziliaanse indianenstammen. Met een groep bewoners van Beetsterzwaag werden alle 63 originele illustraties uit het boek opnieuw met grote precisie vastgelegd. Door middel van deze vorm van 'contra-exploratie' door ruimte en tijd heen benadrukken de kunstenaars de continuïteit van menselijke expressie en culturele uitwisseling.

De tentoonstelling bestaat uit een digitale presentatie die vooruitloopt op de publicatie van een replica van Tristes Tropiques: Illustrations hors texte.

Tristes Tropiques: Illustrations hors texte is onderdeel van het satellietprogramma bij het 17e Fotomanifestatie Noorderlicht. / Tristes Tropiques: Illustrations hors texte is part of the satellite programme with the 17th Photo Manifestation Noorderlicht.

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van de Mondriaanstichting, de provincie Friesland, Stichting Stokroos en het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst. / This project has been made possible thanks to the financial support from the Netherlands Foundation for Visual Arts, Design and Architecture, the Stokroos Foundation, the province of Frysia and the Mondriaan Foundation.