Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Vrij voor publicatie

Bataviawerf prikkelt fantasie tijdens Week van de Geschiedenis

Lelystad - Van 16 t/m 24 oktober is de landelijke Week van de Geschiedenis. Dit grootste historische evenement van Nederland wil de historische verbeelding stimuleren. De filosofie van de Bataviawerf sluit daar perfect bij aan. Het verhaal van de werf is dat van pionier Willem Vos, die met de authentieke reconstructie van de Oost-Indiëvaarder Batavia zijn gedurfde en voor onmogelijk gehouden droom verwezenlijkte. Inmiddels werken leermeesters en reïntegranten aan een nieuw project: de bouw van het roemruchte admiraalsschip De 7 Provinciën van Michiel de Ruyter.

In dit 17e-eeuwse decor, omringd door de imposante reconstructies van de Batavia en De 7 Provinciën in aanbouw, komen onze maritieme geschiedenis, de VOC-tijd en de Gouden Eeuw tot leven. Naast rondleidingen op de schepen en een speciaal kinderprogramma zijn er in de Week van de Geschiedenis nog tal van andere activiteiten, zoals: Leven aan boord - een ontmoeting met de 'bemanning' van de Batavia, wantklimmen en demonstraties kanonschieten. Op 21 oktober is de studiedag 'Waar Land Water Ontmoet' die de Bataviawerf samen met Nieuw Land Erfgoed en RCE Scheepsarcheologie organiseert. Arent Vos, maritiem historicus en archeoloog, zal hier namens de werf spreken over de schipbreuk van de oorspronkelijke Batavia. Bovendien vindt op zaterdag 23 oktober de Nationale Smedendag plaats op de Bataviawerf.

'After Sail' met historisch Russisch fregat
In de herfstvakantie van 23 oktober tot 31 oktober meert een replica van het historische Russische fregat Shtandart aan pal naast de Batavia. Dit bijzondere 'tall ship' was eerder aanwezig op Sail Amsterdam 2010. De Shtandart was ruim 300 jaar terug het vlaggenschip van Tsaar Peter de Grote en zijn Russische marine. Deze rijk gedecoreerde replica, een initiatief van Vladimir Martous die begin jaren negentig stage liep op de Bataviawerf, is vrij toegankelijk voor bezoekers van de Bataviawerf.

Kijk voor meer informatie en het volledige programma in de Week van de Geschiedenis (16 t/m 24 oktober) op: www.bataviawerf.nl en www.weekvandegeschiedenis.nl. Bataviawerf
Oostvaardersdijk 01-09 (navigatie: Bataviaplein)
8242 PA Lelystad

De Bataviawerf is een stichting zonder winstoogmerk die voor het bouwen en onderhouden van de schepen afhankelijk is van inkomsten uit bezoek, donaties en sponsoring en officieel is aangemerkt als 'Goede Doelen Organisatie' (ANBI-status).