Gemeente Hattem

Let op EMBARGO
Tot zaterdag 16 oktober 2010, 16.00 uur

Persbericht

Hattem, 12 oktober 2010

De heer A. Roseboom benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau

Op zaterdagmiddag 16 oktober a.s. wordt de heer A. Roseboom (1933) benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. De burgemeester van Hattem, de heer drs. J.W. Wiggers, zal de heer Roseboom de bij de onderscheiding behorende versierselen uitreiken. De uitreiking zal om ongeveer 15.30 uur plaatsvinden tijdens de feestelijke afscheidsbijeenkomst van de heer Roseboom van de Stichting d' Oude Vrouwen in de Tinne (Kerkhofstraat 9 - 11 te Hattem).

De heer Roseboom, Arie voor wie hem kennen en dat zijn er velen in Hattem, is sinds 1966 bestuurslid van de Stichting d' Oude Vrouwen. De Stichting d' Oude Vrouwen is, na de gemeente en de Nederlandse Hervormde Gemeente, de oudste instelling van Hattem en dateert van eind vijftiende eeuw. Tot 1980 was hij gewoon bestuurslid (waarvan enkele jaren secretaris), sindsdien vervult hij onafgebroken de functie van voorzitter van de stichting. In totaal heeft hij ruim 44 jaar zitting in het bestuur van de stichting.

Gedurende deze 44 jaar is er nogal wat tot stand gekomen. Tot circa 1975 bestond het bezit van de stichting uit een aantal oude huisjes aan de Knorrenburgstraat en een vervallen pand aan de Kerkhofstraat. Als bouwkundige heeft hij in 1976 een groot aandeel gehad in de nieuwbouw van de seniorenappartementen aan de Schipperswal en de restauratie van het pand aan de Kerkhofstraat. Daarnaast is, gedurende zijn voorzitterschap, het bezit van de stichting geleidelijk aan uitgebreid met nog een aantal panden in de directe nabijheid van het complex aan de Schipperswal. Gesteld kan worden dat onder de leiding van de heer Roseboom de stichting d' Oude Vrouwen van een min of meer armlastige instelling geworden is tot de gezonde stichting die het nu is en die het beheer voert over een aanzienlijk bezit.

Daarnaast heeft de heer Roseboom zich ook jarenlang ingezet als ouderling / kerkvoogd voor de Nederlands Hervormde Gemeente Hattem.

Overwegingen
De heer Roseboom heeft zich gedurende een zeer groot aantal jaren op een bijzondere wijze ingespannen voor de Hattemse gemeenschap. De wijze waarop hij zeer lange tijd maatschappelijk heeft gefunctioneerd onderscheidt betrokkene van anderen en getuigt van een karaktervolle en voorbeeldige plichtsvervulling, reden waarom hij op 16 oktober benoemd wordt tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.