Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost


toverlantaarn op Huygensplein

---

Wubbo Ockels onthult toverlantaarn op Huygensplein

Persbericht

14 oktober 2010

De opening van het vernieuwde Christiaan Huygensplein aanstaande zaterdag 16 oktober 2010 wordt opgeluisterd door een bijzondere gast: Wubbo Ockels. Samen met stadsdeelwethouder Nevin Özütok en leerlingen van de Sint Lidwinaschool onthult de oud-ruimtevaarder om 11.00 uur een bijzondere informatiezuil die speciaal voor het nieuwe plein is gemaakt. De zuil heeft de vorm van een van de bekendste uitvindingen van Christiaan Huygens: een toverlantaarn.

In de toverlantaarn zijn beelden te zien van het heelal en van de 17e eeuwse uitvinder en sterrenkundige Christiaan Huygens zelf. De stem die te horen is bij de beelden is die van Wubbo Ockels. Naast de toverlantaarn liggen drie natuurstenen bollen in de vorm van planeten, waar kinderen op en mee kunnen spelen. De leerlingen van de St. Lidwinaschool op de Linnaeushof hebben meegedacht over het ontwerp van de toverlantaarn, die is gemaakt door Alice Helenklaken. Na de onthulling van de toverlantaarn verzorgt Wubbo Ockels een presentatie over Christiaan Huygens.

Opknapbeurt

Het Christiaan Huygensplein, buurtwinkelcentrum in de Watergraafsmeer, is het afgelopen jaar opnieuw ingericht. De uitstraling van het plein is verbeterd. De stoepen zijn voorzien van mooie grote tegels en aan de zonnigste kant van het plein zijn ze verbreed. Het parkeerterrein in het midden van het plein is vervangen door parkeervakken aan weerszijden van 1 rijbaan voor verkeer in beide richtingen. Er zijn nieuwe bomen geplant en de opgeknapte viskraam heeft een nieuw plekje gekregen.

Feestprogramma

De heropening wordt gevierd met een feest georganiseerd door de winkeliers in samenwerking met het stadsdeel. Het feest duurt van 11.00 tot 17.00 uur. Er is een podium met een doorlopend gevarieerd programma verzorgd door artiesten uit de buurt. Leerlingen van het Amsterdams Sweelinck Conservatorium spelen piano op een gerestaureerde vleugel vóór de pianowinkel. Voor de kinderen is er een springkussen en zijn er kinderactiviteiten met limonade en iets lekkers. De winkeliers op het plein presenteren zich op een braderie met een gevarieerd aanbod, diverse demonstraties en aantrekkelijke acties. Tijdens het feest blijft doorgaand verkeer mogelijk en zijn de parkeervakken gewoon toegankelijk.


16 oktober: feest op het Christiaan Huygensplein
---