Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 14-10-2010

CHOREOGRAAF HANS VAN MANEN TE GAST BIJ AVRO OPIUM OP RADIO 1

AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 komt zaterdag 16 oktober, zoals elke week, vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Publiek is van harte welkom. Tussen 14.30 uur en 16.30 uur komen de volgende onderwerpen aan de orde:


* Ruim tien jaar geleden bewerkte en regisseerde Léon van der Sanden 'De Avonden' van Gerard Reve. Nu heeft hij zich opnieuw laten inspireren door Reve's meesterwerk. Reve's debuutroman is klassiek geworden als de aangrijpende beschrijving van de verstikkende saaiheid die Nederland in de naoorlogse jaren kenmerkte. Van der Sanden brengt een nieuwe bewerking, regie en een geheel nieuwe cast. De rol van Frits van Egters wordt vertolkt door de jonge acteur Thomas Cammaert.


* Na het radioprogramma Andermans Veren kwam de televisieversie, die al snel uitgroeide tot een kijkcijferkanon. Nu is het tijd voor een theaterversie, Andermans Veren Live! In deze voorstelling een duik in het rijke verleden en heden van het Nederlandse theaterlied.


* Livemuziek van het duo Hautekiet & De Leeuw, twee vrienden die met de tour Op Drift! recht-voor-z'n-raap muziek brengen.


* Choreograaf Hans van Manen maakte voor Het Nationale Ballet een nieuwe choreografie 'Without Words' op de vier Mignon liederen van de Oostenrijkse componist Hugo Wolf. Een ballet voor één vrouw, muze Igone de Jongh, en drie mannen. Hans van Manen creëerde al meer dan 120 balletten. Hij is vaste choreograaf bij het Nationale Ballet. In 2000 kreeg Van Manen de Erasmusprijs vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlandse dans.
* Lidewijde Paris bespreekt recent verschenen buitenlandse boeken.
* In de rubriek 'De 80 seconden van...' singer/songwriter Ro Halfhide.


* Hij is geboren op Curaçao, en maakt van afval humoristische en kleurrijke sculpturen: kunstenaar David Bade. Hij krijgt dit weekend de Sikkens Prijs 2010. De internationale prijs wordt toegekend aan diegenen die op het gebied van kleurtoepassing baanbrekend werk verrichten. Gerrit Rietveld, Le Corbusier, Donald Judd en de HEMA gingen Bade voor.


* De Virtuele Vitrine van Harry Sacksioni.


* De Utrechtse band C-mon & Kypski brengt met het nieuwe nummer 'The Sitdown' een ode aan de beroemde, eveneens Utrechtse, architect en ontwerper Gerrit Rietveld. Ze maakten er een videoclip met een bizarre stoelendans bij, geïnspireerd op Rietvelds rood-blauwe stoel, het meest gekopieerde meubel ter wereld.

Presentatie: Hans Smit.

Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opiumradio.nl.