Raad van State


maandag 18 oktober 2010
Zitting over de vaststelling door de minister van Verkeer en Waterstaat van het tracébesluit Rijksweg 31 Leeuwarden. Het besluit maakt de aanleg mogelijk van een nieuwe autoweg met 2x2 rijstroken aan de (zuid)westkant van Leeuwarden. De weg vormt de verbinding tussen de huidige A31 bij Marssum en de N31 bij Hemriksein. Het tracé heeft het verloop van een haak en wordt daarom ook 'de Haak' of 'de Haak om Leeuwarden' genoemd. Het besluit maakt ook de reconstructie van rijksweg 32 tussen Wirdum en Werpsterhoek mogelijk. Volgens de minister dient de nieuwe rijksweg meerdere doelen. Zo wordt de bereikbaarheid van Leeuwarden verbeterd en wordt ruimte geboden voor nieuwe woon- en werklocaties bij de provinciale hoofdstad. Verder zou de weg ook van grote betekenis zijn voor de economische ontwikkeling van de regio. Toch bestaan er veel bezwaren tegen de nieuwe weg. Zo twijfelen de Vereniging Milieudefensie, de stichting Behald lepen Middelseegebiet en een aantal inwoners uit de omgeving aan de verkeersgegevens die aan het besluit ten grondslag liggen. Die zouden te ruim zijn en bovendien achterhaald. Zij zetten dan ook vraagtekens bij de noodzaak van de nieuwe rijksweg. Omdat de weg leidt tot aantasting van een weidevogelgebied wordt ter compensatie 142 hectare aan nieuw weidevogelgebied aangelegd. De organisaties vinden dat te weinig en voeren aan dat er tenminste 310 hectare vogelgebied bij zou moeten komen. Verder zou de weg leiden tot geluidsoverlast en luchtverontreiniging en zou ook het landschap en de archeologische waarden van het gebied worden aangetast. Daarom komen zij tegen het besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201004771/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door de korpsbeheerder van de politieregio Hollands Midden om een aantal documenten openbaar te maken. Een inwoner van Utrecht had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van informatie gevraagd over de demonstratie van de groepering NSA in Alphen aan den Rijn in augustus 2008. De korpsbeheerder heeft een deel van de informatie openbaar gemaakt, maar heeft geweigerd om bijvoorbeeld het draaiboek, journaals, rapportages en evaluaties openbaar te maken omdat daaruit zou blijken wat de precieze politietactieken en -technieken zijn. De gevraagde foto-, video- en bandopnamen zouden verder niet bewaard zijn gebleven. De rechtbank in Den Haag oordeelde in maart 2010 dat het besluit van de korpsbeheerder rechtmatig was. Tegen die uitspraak komt de man in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003275/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Middelburg van het bestemmingsplan 'Arnemuiden'. Het plan maakt een nieuw gebouw mogelijk voor de scouting aan de Noordzijde Steigerweg in Arnemuiden. De omwonenden zijn minder blij met de nieuwe plek voor de scouting. Zij vrezen voor geluidsoverlast, parkeer- en verkeeroverlast en vinden dat de gemeenteraad hier onderzoek naar had moeten doen. Daarom zijn zij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van hun beroep, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201006907/2)

10.00 uur

Zitting over bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gouda heeft verleend voor de verbouwing van een oude school tot een sociaal pension aan de Livingstonelaan in Gouda. In het pension zullen dertig wooneenheden worden gebouwd voor voornamelijk dak- en thuislozen met psychiatrische stoornissen of verslavingen. Omdat het sociaal pension niet past in het bestemmingsplan, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling van het plan verleend. De Stichting Wijkteam Bloemendaal en een aantal omwonenden waren bij de rechtbank in Den Haag tegen de vergunning in beroep gekomen. Die oordeelde in januari 2010 dat het gaat om een ontwikkeling die 'niet gering afwijkt' van wat er op basis van het bestemmingsplan aanwezig mag zijn aan de Livingstonelaan. Daarom worden er naar het oordeel van de rechtbank hogere eisen gesteld aan de motivering van het besluit van het gemeentebestuur om het pension mogelijk te maken. De rechtbank is van oordeel dat het gemeentebestuur daarin is tekortgeschoten. Tegen die uitspraak komen het gemeentebestuur van Gouda en de stichting die het sociaal pension zou exploiteren in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001841/1)

10.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Hulst van het bestemmingsplan 'De Nieuwe Bierkaai'. De 'Nieuwe Bierkaai' ligt in het noordwesten van de vestingstad Hulst en omvat het gebied in de buurt van de Vismarkt, het 's-Gravenhofplein en de Bierkaaistraat. Het plan maakt woningen en winkels mogelijk, maar het is vooral bedoeld om het water terug te brengen in de vestigingstad. Daarvoor wordt de voormalige haven tussen Overdam- en Bierkaaistraat nieuw leven in geblazen. De haven zal daarna worden doorgetrokken tot aan de Keldermanspoort. Hiervoor zal veel bestaande bebouwing worden gesloopt en worden er bij het 's-Gravenhofplein nieuwe gebouwen gebouwd. De Stichting Bescherming Stadsgezicht Hulst verzet zich tegen de manier waarop de raad het gebied wil herontwikkelen. Zij vindt dat er onvoldoende aandacht is voor het behoud van het beschermde stadsgezicht, bijvoorbeeld door hoge bebouwing naast de stadswallen toe te staan. Verder vreest de stichting voor verkeers- en parkeeroverlast. Ook Albert Heijn aan de Overdamstraat is het niet eens met het plan. Op dit moment zijn in de omgeving ongeveer 200 parkeerplaatsen beschikbaar, maar als gevolg van de bouwplannen voor het 's-Gravenhofplein zal dat worden teruggebracht naar 60. Albert Heijn vindt dat te weinig en komt daarom tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Overigens is het de bedoeling dat Albert Heijn zich uiteindelijk zal vestigen in het gebied De Statie rondom het station. C1000 die ook in Hulst is gevestigd, is bang dat Albert Heijn niet zal willen verplaatsen, maar uiteindelijk zowel de bestaande als de nieuwe supermarkt zal willen exploiteren. C1000 vindt dat het bestemmingsplan in dat geval te weinig mogelijkheden biedt om een andere, concurrerende supermarkt zinvol te exploiteren. Daarom komt ook C1000 in beroep. De zitting gaat ook over de eerste herziening van het bestemmingsplan. Hierin heeft de gemeenteraad enkele onderdelen van het plan gewijzigd. Deze onderdelen hebben betrekking op de bezwaren van C1000, maar volgens C1000 is niet volledig tegemoet gekomen aan zijn wensen. Daarom komt het bedrijf ook tegen de herziening van het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaak met zaaknummer 200907541/1 die de Raad van State om 13.15 uur vandaag behandelt. Die zaak gaat over het bestemmingsplan 'De Statie' van de gemeente Hulst. (zaaknummers 200904763/1 en 201006322/1)

13.15 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zeeland van het bestemmingsplan 'De Statie' van de gemeente Hulst. 'De Statie' ligt ten zuidwesten van Hulst en omvat het winkelgebied aan het Stationsplein, de Absdaalseweg, industrieterrein Tol-Morres met het woonthemacentrum en de Steensedijk. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk het industrieterrein opnieuw te ontwikkelen met de komst van een 'Life Style Village Hulst', waarin het bestaande woonthemacentrum zal worden ondergebracht. Verder worden er ruim 260 woningen gebouwd en komt er een benzinestation met fast-food restaurant en een nieuwe horecavoorziening. Diverse inwoners van de gemeente Hulst en C1000 zijn het niet eens met dit plan en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. C1000 is het niet eens met de mogelijkheid die het plan biedt om een Albert Heijn supermarkt in het gebied te vestigen. De inwoners vrezen vooral voor aantasting van hun privacy en hun uitzicht door de bouwmogelijkheden van het plan. Het tuincentrum Life en Garden vindt vooral dat het plan teveel mogelijkheden biedt voor detailhandel in de branche waarin ook Life and Garden actief is. Hierdoor zou het voorzieningenniveau in Hulst 'ontwricht' worden. Zie ook de zaken met zaaknummers 200904763/1 en 201006322/1 die de Raad van State om 10.30 uur vandaag behandelt. Die zaken gaan over het bestemmingsplan 'De Nieuwe Bierkaai' van de gemeente Hulst. (zaaknummer 200907541/1)

13.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Smallingerland heeft verleend voor een jeugdbehandelcentrum aan de Boerestreek in Kortehemmen. De Stichting Jeugdhulp Friesland had het gemeentebestuur om de bouwvergunning gevraagd. Het bouwplan maakt de verbouwing mogelijk van het oude conferentieoord Woodbrookers voor de opvang van ongeveer 60 jongeren tussen de 12 en 18 jaar met psychische- of gedragsproblemen. Twee inwoners uit Kortehemmen zijn het niet eens met het bouwplan. Zij vinden dat het bouwplan in strijd is met het Friese streekplan, zodat de vergunning niet verleend had mogen worden. Verder had het gemeentebestuur de keuze voor de locatie beter moeten motiveren. Ten slotte vinden zij dat het behandelcentrum op te korte afstand van hun woningen wordt gebouwd. De rechtbank in Leeuwarden verklaarde in februari 2010 een eerder beroep ongegrond. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201002625/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

15.00 uur

Zitting over het wegaanpassingsbesluit dat de minister van Verkeer en Waterstaat in maart 2010 heeft vastgesteld. Het besluit maakt een aantal aanpassingen op de A9 mogelijk. Zo zal tussen de knooppunten Velsen en Raasdorp in beide rijrichtingen de vluchtstrook als spitsstrook worden ingericht en wordt een knooppunt aangepast. Tussen het knooppunt Raasdorp en het knooppunt Badhoevedorp wordt op de noordelijke rijbaan ook een vluchtstrook ingericht als spitsstrook en worden er verder zogenoemde weefstroken aangelegd. Beide projecten maken deel uit van de zogenoemde 'Spoedaanpak Wegen' die oud-minister Eurlings in 2009 lanceerde en waarmee hij dertig hardnekkige knelpunten in het Nederlandse wegennet versneld wilde aanpakken. Een familie uit Spaarndam die ten oosten van de A9 woont, is niet blij met de wegaanpassing. Zij vrezen voor meer geluidsoverlast. Twee bewoners van de zogenoemde waterwoningen ter hoogte van het Zijkanaal B bij Velsen Zuid en Velperbroek komen ook tegen het besluit in beroep. Zij zijn het er niet mee eens dat er geen geluidsschermen voor hun woningen worden geplaatst. De minister heeft hiervan afgezien omdat de waterwoningen naar zijn mening geen zogenoemde 'geluidgevoelige bestemmingen' zijn, maar de bewoners zien niet in waarom de minister hun woningen anders behandelt dan 'gewone' woningen. (zaaknummer 201004504/1)