FNV Bouw

Cao-actie Bruynzeel succes

FNV Meubel & Hout voerde vanmiddag, in reactie op de stukgelopen cao-onderhandelingen, actie bij showrooms van Bruynzeel Keukens door heel Nederland. Bezoekers van de showrooms keken verbaasd op toen zij werden aangesproken over het cao van de maker van hun droomkeuken. Niet alleen hebben de werknemers in meubelindustrie sinds juli 2010 geen cao meer, er is ook weinig hoop dat deze er dit jaar nog komt. "Het winkelend publiek in Leeuwarden reageerde positief", aldus Rudy Wentink, FNV Meubel & Hout in regio Noord. En ook in Utrecht wilden consumenten meedenken: "Nu consumenten bevestigen dat hun keukenmaker een goede cao verdienen, staan de meubelmakers sterker." Zo zei Janna Mud, regiohoofd van FNV Meubel & Hout. Ook het winkelpersoneel was onderdeel van de actie. Velen van hen wisten niet dat de hun collega's al maanden onderhandelen over hun cao. "Laat maar zo snel als mogelijk een cao tot stand komen", was een veelgehoorde reactie.

Niet overal werd positief gereageerd op de actie. In Rotterdam werd regiohoofd Dick Koerselman verwijderd van meubelboulevard Alexandrium. "Blijkbaar heeft FNV Meubel & Hout een gevoelige snaar geraakt. Werknemers zijn een goede cao waard en wij gaan door met actievoeren."

Om vijf voor twaalf belde FNV Meubel & Hout aan bij werkgeversclub voor de meubelbedrijven, CBM, met een symbolisch keukenkastje. Peter Ansems, regiobestuurder: "Bruynzeel was doelwit vandaag, en daarom hebben wij aan de CBM een keukenkastje met het pamflet erop aangeboden. In het land was de boodschap duidelijk, ik mag hopen dat het CBM ook goed geluisterd heeft."

Overhandiging keukenkastje CBM Foto/FNV Meubel & Hout

Cao-onderhandelaar Coen van der Veer: "Het wordt tijd dat CBM zich het lot van de werknemers in de meubelindustrie gaan aantrekken. Ons voorstel,een structurele loonsverhoging op tenminste inflatieniveau en behoud en uitbreiding van de maatregelen om werknemers werkgelegenheid en werkzekerheid te bieden, is meer dan redelijk. De meubelsector is een branche die vakmanschap, ambacht en liefde voor het werk kent. Deze is een goede cao dubbel en dwars waard." Publicatiedatum: 15-10-2010